NHS: Ove godine za blagdane će se trošiti manje nego lani

Svi pokazatelji upućuju na to da će ove godine predblagdanska potrošnja biti manja nego lani, što je još jedna potvrda da je stanje u zemlji gore nego u kriznoj 2009., istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.

potrosacka-kosarica-trgovina-midiVlada nije uspjela ništa učiniti da zaustavi potonuće Hrvatske u vrijeme kada zemlje u okruženju izlaze iz krize, što će se izravno odraziti na pad potrošnje u prosincu koja bi ove godine trebali biti ispod 10 milijardi kuna, dok je lani iznosila 10,3 milijardi, rekao je Sever. Tu procjenu potvrđuje i pesimizam građana koji pokazuju nedavno objavljene ankete – po istraživanju GfK-a čak 94 posto ispitanika misli da će im iduće godine biti isto ili gore nego sada.

Vlada je, doduše, ukinula krizni porez, no taj efekt će istopiti neisplata božićnica u javnom i državnom sektoru, ali i u velikom dijelu privatnog sektora. Osim toga, nastavljen je rast nezaposlenosti i smanjenje broja zaposlenih, a poslodavci najavljuju da će se i u 2011. nastaviti otpuštanja u privatnom sektoru.

Sever također podsjeća da se u boljim vremenima dobar dio predblagdanske potrošnje temeljio na kreditima koji su bili znatno povoljniji nego danas.

Toj crnoj slici dodao je najavu poskupljenja plina i struje, rast insolventnosti i neplaćanja, kao i broja radnika koji ne primaju plaće – trenutno ih je oko 72.000.

Sever je upozorio i na teško stanje većine umirovljenika – prosječna mirovina u studenom iznosila je svega 2.164 kune. No, zato oni koji su nas doveli u ovakvo stanje ne trebaju brinuti za budućnost – dužnosnička mirovina u listopadu iznosila je 8.654 kune.

Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji za studeni iznosila je 6.652 kune, što je za 0,06 posto više nego u listopadu.

Prosječna neto plaća za rujan iznosila je 5.291 kunu, i pokrivala je 79,54 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, što je za 1,55 posto manje nego prethodnog mjeseca zbog pada prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za čak 100 kuna.

Uključe li se troškovi podstanara za iznajmljivanje stana, košarica bi iznosila 8.506 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi svega 62,20 posto.

Umirovljenička košarica iznosi 3.603 kune, što je za 0,09 posto više nego u listopadu, a pokrivenost košarice prosječnom mirovinom je 60,06 posto, što je za 0,02 posto manje u odnosu na listopad. (H)

Prethodni članakZadar: ZOO City otvorio novu trgovinu za kućne ljubimce
Sljedeći članakMercator postaje laka meta za preuzimanje