Nicolas Vandeput – Supchains

Nicolas Vandeput

Nicolas Vandeput je specijalist za planiranje potražnje i optimizaciju zaliha. Osnovao je svoju konzultantsku tvrtku SupChains i online platformu za predviđanje potražnje SKU Science. Nicolas voli razmjenjivati mišljenja o novim modelima planiranja potražnje i upravljanja zalihama te kako ih primijeniti u poslovnoj stvarnosti. Od 2020. godine predaje planiranje potražnje i optimizaciju zaliha studentima
master studija u Centrale Supelec u Parizu. Objavio je tri knjige: “Data Science for Supply Chain Forecasting” 2018. (drugo izdanje 2021.), “Inventory Optimization: Models and Simulations” 2020. i “Demand Forecasting Best Practices” 2023. godine. Nicolas će na Slychain konferenciji koja se 14. rujna održava u Zagrebu govoriti o tome kako planirati zalihe da bi postigli vrhunsku uslugu uz minimalne troškove poslovanja.

Kako ste započeli karijeru s planiranjem zaliha?
Volim znanost, a posebno matematiku i data science. Istovremeno me zanima maksimiziranje kvantitativnih poslovnih rezultata. Na planiranje zaliha i predviđanje potražnje gledam kao na dva ogromna igrališta na kojima mogu pomicati granice. Kad sam započeo svoju karijeru, shvatio sam da većina opskrbnih lanaca radi na excel datotekama s puno ručnog rada i puno vremena za učitavanje tih datoteka. Većina ovih excel datoteka koriste aproksimativne, ako ne i neprikladne modele. Od 2018. počeo sam koristiti Python za automatizaciju procesa i strojno učenje da bih mogao pružiti veću poslovnu vrijednost. S vremenom sam poboljšao svoje alate i počeo objavljivati knjige na temu planiranja potražnje i zaliha. Sada radim s vodećima stručnjacima diljem svijeta u svim industrijama kako bismo zajedno postigli vrhunske poslovne rezultate.

Što mislite o budućem utjecaju lanca opskrbe i planiranja zaliha na poslovanje?
Nažalost, većina tvrtki još uvijek se oslanja na osnovne modele u excelu ili drugim zastarjelim alatima. Mnogi voditelji opskrbnog lanca žele implementirati nove alate, ali im često nedostaje znanja da bi mogli razlikovati ispravne najbolje prakse od poštapalica ili zastarjelih tehnika. U isto vrijeme, poneki vizionarski poslovni lideri uspijevaju shvatiti prednosti bolje i brže tehnologije.

O čemu ćete govoriti na Slychain konferenciji?
Raspravljat ću o tome kako bi planeri trebali surađivati s modelima da bi isporučili maksimalnu poslovnu vrijednost, odnosno niske zalihe i visoku uslugu s minimalnim radnim opterećenjem. Razmotrit ćemo četiri glavne faze kroz koje ćemo bolje shvatiti koju razinu usluge želimo ponuditi, kako upravljati modelima da bismo automatizirali većinu egzekucije, kako omogućiti planerima da djeluju na upozorenja i iznimke, te kako pratiti naše poslovanje i procese od početka do kraja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHŽ Cargo modernizirao prvu lokomotivu u suradnji s tvrtkom Končar – KEV
Sljedeći članakPoznat program prvog HR.Weekenda