Nije sve tako sivo kad imaš Dućkas da kupiš pivo

Poduzetničko iskustvo s veleprodajom voća i povrća školama i restoranima potaknulo je braću Šimić, vlasnike Dućkasa u Travnom, da na platou Mamutice, najveće zagrebačke stambene zgrade, otvore dućan s domaćim delicijama koji krije i široki izbor piva.

Ideja o otvaranju vlastitog dućana u braći Šimić, Ivoru i Dariju, tinjala je godinama. Zapravo vjerojatno još od trenutka kad su pokrenuli uspješan biznis s veleprodajom voća i povrća. Ali, kako to već biva, dodatnom poslu nisu se stigli posvetiti jer škole i restorani, kojima su od 2011. godine dostavljali prijeko potrebne artikle, nisu mogli, a ni trebali čekati. I tko zna kako bi se ta priča rasplela da svoje prste u radnju nije uplela sada već notorna pandemija koronavirusa koja je u jednom trenutku blokirala mnoge gospodarske tokove u Hrvatskoj, ali i šire. I braći Šimić posao s veleprodajom je gotovo stao – učenici nisu išli u škole, a restorani nisu ugošćivali goste. Tada su se preorijentirali na dostavu proizvoda iz svog asortimana “po kućama”. Saznavši za slobodan prostor na platou kultne zagrebačke Mamutice, odlučili su ne propustiti ponuđenu priliku.

“Može se reći da smo Dućkas otvorili sasvim slučajno”, prisjeća se skromno Dario naglašavajući uz smiješak kako nije mala stvar biti na raspolaganju stanovnicima zgrade koja je dom za čak 5.000 stanara.

Gledajući sa strane, veliko poduzetničko iskustvo ne može se nazvati slučajnim postignućem, već je jasno da je ono rezultat posvećenog i predanog rada. To jasnijim čini podatak da je Dućkas prve kupce već sredinom lipnja uslužio u maksimalno kratkom roku od kada je u vlasnicima sazrela ideja o pokretanju posla. Prvotno planirano otvorenje morali su doduše nakratko odgoditi zbog pokvarenog klima uređaja, ali to ni njima, kao ni kupcima nije pokvarilo zadovoljstvo.Brzo su se braća Šimić prilagodila novim okolnostima i novom načinu rada jer i uza sve iskustvo s veleprodajom priznaju kako je mali dućan, logično nazvan Dućkas, jedna sasvim druga priča.

BOGATA LEPEZA PIVA
“Neki proizvodi s prihvatljivijom cijenom nisu do sada našli put do kupaca, dok su neki drugi, čija cijena nije zanemariva, itekako postali popularni”, pomalo začuđeno prepričava Dario dosadašnje iskustvo na terenu. Među proizvodima koji su posebno oduševili kupce je veliki izbor craft piva – Medvedgrad, Zmajsko, Nova runda, Pivionica, a Dario i Ivor neće stati na tome jer su se stanovnici Novog Zagreba pokazali zahvalnom publikom za kvalitetno pivo.

Police Dućkasa otkrivaju i raznoliki asortiman proizvoda domaćih OPG-ova, a kupci su ih do sada, osim po širokoj lepezi piva, prepoznali i po bogatoj ponudi mliječnih proizvoda ličke Sirane Vedrine. I manje pažljivim pratiteljima gastronomskih tokova nije mogla proći nezapažena “pomama” koja posljednjih mjeseci vlada za njihovim jogurtima s okusom stracciatelle ili pak naranče i jagode. Jednako je popularna i Lička basa ili Varenika, mlijeko s čak 5,5% mliječne masti. S obzirom na to da je riječ o malom, obiteljskom pogonu, Zagrepčani se ovim ličkim delicijama, koliko je Dariju poznato, mogu opskrbiti samo još u trgovini Mrkvica i na prodajnim mjestima Sirane u sklopu tržnica.

Dućkas i Mrkvicu, uz Siranu Vedrine, veže i prijateljstvo iz srednjoškolskih dana te u novije vrijeme rad na osmišljavanju koncepta trgovine u Travnom, gdje je Igor Magdić, vlasnik Mrkvice, s braćom Šimić nesebično podijelio znanja i iskustvo stečeno u dosadašnjem poslovanju u svoje tri trgovine.

Dućkas je meta brojnih kupaca i zbog ponude male mljekare Marina te mljekare Capra Domestica koja nudi proizvode od kozjeg mlijeka. Uz mlijeko kupuju se i jaja iz podnog uzgoja Marka Nuića, zatim riblji proizvodi murterske Dajne, među kojima su kod kupaca najpopularnije kozice. I ovaj je dobavljač u Zagrebu manje zastupljen, a osim Dućkasa, drže ga još i sestre Azra i Dina Delić u svom dućanu Nar u Španskom o kojem smo pisali u prošlogodišnjem srpanjskom broju.

Uz pivo, stanovnici Novog Zagreba, čini se, vole si život začiniti i umacima Samo ljuto pa im u Dućkasu rado ponude jedan od 15 vrsta koliko ih proizvodi OPG Barišec. Od njih dobavljaju i ajvar te pekmez. Za predstojeće jesenske i još više zimske dane, pobrinuli su se da imaju i med, uskoro će se na policama naći i čaj u rinfuzi, a nikako ne treba propustiti spomenuti vina kojih u Dućkasu također imaju lijepu kolekciju.

“Uglavnom nastojimo u ponudi imati proizvode kojih nema u dućanima u blizini”, otkriva Dario najavljujući kako će i dalje raditi na proširenju asortimana uz istovremeno osluškivanje potreba i želja kupaca.

SVI NAS ZNAJU
Upravo zbog blizine mesnice i prodajnog mjesta velikog domaćeg trgovačkog lanca, u ponudu ne namjeravaju uvrstiti svježe meso, ali zato ozbiljno razmišljaju o suhomesnatim proizvodima. Na veliko čuđenje mentora Igora Magdića, na policama Dućkasa još nema kruha ni peciva, ali i to će vjerojatno kad-tad doći na red.

Za sada je u planu najprije postavljanje dodatnih polica za što će i ovaj put, kao i pri inicijalnom uređenju Dućkasa, biti zadužen Dario uz svesrdnu pomoć oca Marija. U ostvarenju svih ciljeva braću Šimić malo je omela i ozljeda te operacija starijeg brata Ivora zbog koje je morao malo usporiti tempo i posao prepustiti Dariju. Kako on ipak nije mogao sve sam, zaposlili su djelatnicu Snježanu koja im je dodatna spona sa stanovnicima kvarta budući da živi u zgradi preko puta Dućkasa. “Odlično je što Snježanu znaju svi iz njenog ulaza, a to je već skoro 1.000 ljudi”, smije se Dario. Iako otvoren tek koji mjesec, Dućkas već ima stalne kupce, od kojih neki ponekad dođu samo nešto primijetiti ili pak na čašicu razgovora sa susjedom. Da se pita samo Ivora, Dućkas bi u najskorije vrijeme dobio drugu ekspozituru. Mlađi pak Dario je oprezniji i smatra kako je poslovno mudrije najprije dobro uhodati prvi dućan i sve posložiti na svoje mjesto pa tek tada razmišljati o širenju. No, to ih neće spriječiti da u pogon stave već kupljeni sokovnik i u ponudu uvrste svježe cijeđene sokove, vitaminske bombe koje će itekako dobro doći u sezoni prehlada, gripe, a kako sada stvari stoje, i korone.

Prethodni članakSir – Rast volumena prodaje
Sljedeći članakTransport robe za vrijeme pandemije Covida-19