Nizozemski DSM kupuje američki Martek za 1,09 mlrd dolara

martek-prirodni-proizvodi-ftdNajveći svjetski proizvođač vitamina, najavio je preuzimanje američke Martek Biosciences Corporation za gotovinu kako bi se probio na tržište prirodnih i zdravih pripravaka

Nizozemska grupacija DSM, najveći svjetski proizvođač vitamina, najavio je  preuzimanje američke Martek Biosciences Corporation za 1,09 milijarde dolara u gotovini, prenosi Reuters u utorak.

DSM namjerava kupiti Martek kako bi se u budućnosti specijalizirao za nutricionističku industriju, priopćila je kompanija.

Nizozemska kompanija, naime, zadnjih se nekoliko godina repozicionira na tržištu iz sektora proizvodnje kemikalija na biološku proizvodnju, a zatvaranje programa ‘dezinvestiranja’ objavila je prošloga tjedna. Također, DSM je najavio akvizicije za koje raspolaže s 2 milijarde eura.

Iz tvrtke navode da aktualna ponuda za kupnju Marteka po cijeni od 31,50 dolara za dionicu, uključuje premiju od 35 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice na američkom tržištu kapitala 20. prosinca te da Uprava Marteka preporučuje dioničarima prihvaćanje ponude.

DSM je priopćio da preuzimanje Marteka otvara kompaniji rast nove platforme za prirodne i zdrave pripravke i nutricionističke proizvode, posebno za djecu, u čemu je Martek svjetski lider.

Martek je u protekloj fiskalnoj godini, koja završava krajem listopada, imao neto prodaju od 450 milijuna dolara, dok je procijenjena EBITDA tvrtke između 115 i 120 milijuna dolara. To znači da je DSM ponudio za preuzimanje devet puta veći iznos u odnosu na procjenu operativne dobiti kompanije.

Početak natječajnog postupka za preuzimanje Marteka očekuje se između 10. i 25. siječnja 2011. godine, a završetak preuzimanja do drugog kvartala sljedeće godine, zaključuje Reuters. (Bankamagazin)

Prethodni članakTibor Jerger, Samsung Adriatic
Sljedeći članakOptimizam njemačkih potrošača za siječanj slabiji od očekivanog