Lice volimo njegovati, no ne marimo za sastojke preparata

lice-krema-largekreme-za-lice-kategorija-graf-anketa-largePrema provedenoj anketi sredstva za njegu lica koristi 69 posto ispitanika, dok ih 31 posto građana uopće ne koristi

Kategorija sredstava za njegu i čišćenje lica pretežno je “ženska” kategorija (97% prodaje čine proizvodi namijenjeni ženama), s velikim brojem segmenata te još većim brojem proizvoda i brendova. Prema podacima agencije Nielsen u posljednjih godinu dana je kroz maloprodajne kanale prodano 5,48 milijuna proizvoda ove kategorije u vrijednosti od 250,6 milijuna kuna.

Iako su cijene na razini kategorije niže za oko 4 posto, kategorija bilježi pad prodaje u 2010. godini, i to za 9 posto vrijednosno i 5,5 posto komadno. Također treba spomenuti da trgovačke robne marke bilježe rast u kategoriji te sada imaju 9 posto vrijednosnog udjela.

Prema rezultatima istraživanja magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal provedenom tijekom studenog na nacionalno reprezentativnom uzorku od 403 ispitanika, sredstva za njegu lica koristi 69 posto ispitanika, dok ih 31 posto građana uopće ne koristi. Najviše građana koristi preparate jednom dnevno (35%). Najčešće se koristi krema za dnevnu njegu (53%), zatim sredstva za njegu lica nakon brijanja (31%), dok se ostale vrste preparata koriste značajno manje.

Zanimljivo je istaknuti da čak polovica korisnika preparata za njegu lica najviše vjeruje brendu Nivea (51%). Polovica korisnika sredstava za njegu lica najčešće kupuje u specijaliziranim trgovinama (53%), trećina u običnim trgovinama (35%), a mali postotak korisnika najčešće ih kupuje u ljekarni (6%).

Spomenuti preparati najviše se koriste u ekstremnijim godišnjim dobima, zimi (52%) i ljeti (30%).

Usprkos globalnom trendu korištenja prirodnih preparata više od polovice ispitanika izjavljuje da prilikom kupovine ne obraća pažnju na to jesu li proizvodi izrađeni od prirodnih sastojaka (57%).

Istraživanje je provedeno u studenom 2010. godine, na reprezentativnom uzorku od 403 ispitanika.

Prethodni članakGodišnja stopa inflacije u studenom pala na 1,2 posto
Sljedeći članakVečernji list: Zakon trgovcima ne propisuje nikakvo skrivanje cigareta