Njega usana: Žene vode glavnu riječ

Žene su uvjerljivo najveći veliki korisnici proizvoda za njegu usana. Nešto češće iznad prosjeka populacije velike korisnike kategorije nalazimo među osobama u dobi od 20 do 29 godina, osobama s visokoškolskim obrazovanjem, te osobama s područja Zagreba i okolice.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju proizvoda za njegu usana te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

Ukupno 52,8% Hrvata u dobi od 16 do 64 godine barem ponekad koristi proizvode za njegu usana. Daljnjom segmentacijom korisnika imamo 22,6% velikih korisnika (heavy users) koji koriste proizvode za njegu usana jednom ili više puta dnevno. Umjerenih korisnika (medium users) odnosno onih koji koriste kategoriju barem jednom tjedno brojimo 16,2%. Malih korisnika (light users) odnosno onih koji koriste proizvode za njegu usana barem jednom mjesečno ili rjeđe imamo 14%. Pritom je važno naglasiti kako 51% korisnika kategorije pridaje veliku važnost brendu prilikom kupovine proizvoda za njegu usana.

VELIKI KORISNICI
Žene su uvjerljivo najveći veliki korisnici proizvoda za njegu usana. Nešto češće iznad prosjeka populacije velike korisnike kategorije nalazimo među osobama u dobi od 20 do 29 godina, osobama s visokoškolskim obrazovanjem, te osobama s područja Zagreba i okolice. Veliki korisnici su u slobodno vrijeme skloni aktivnom i sadržajno ispunjenom provođenju slobodnog vremena. Uz druženje i zabavu s prijateljima nastoje otići u kino, kazalište ili na koncert. Koriste računalo, kako za zabavu, tako i za rad i obrazovanje. Izgrađuju sebe i vlastite vidike kroz čitanje knjiga i polaženje tečajeva i teže mnogo putovati. Aktivnosti koje nemaju dodatan sadržaj manje su im privlačne kao dio slobodnog vremena.

STAVOVI I BRENDOVI
Za nešto malo više od četiri petine velikih korisnika kategorije važno je da balzam za usne bude postojan i da održava hidrataciju usana. Tek dvije petine ih voli balzam za usne s nekim okusom.

Osim općenitog praćenja kategorije proizvodi za njegu usana unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda koristili su ga u posljednjih šest mjeseci.

Među velikim korisnicima kategorije proizvodi za njegu usana od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Labello koji je u zadnjih šest mjeseci koristilo 59% potrošača. Na drugom se mjestu nalazi Melem s 53% potrošača, a na trećem je s 22% udjela Rosal Lip Balm.

Prethodni članakSrbija: Izvoz rakije u pet godina gotovo udvostručen
Sljedeći članakMetro povećao tromjesečne prihode