Njemačka – zemlja slatkiša

Njemačka obećana zemlja za slatkoljupce: nigdje u Europi slatkiši nisu tako jeftini kao ovdje. Zanimanje za slatko potvrđuje i navala na najveći svjetski sajam slatkiša ISM koji je upravo otvoren u Kölnu, javlja Deutsche Welle.

Oko 1.660 izlagača iz 73 zemlje (i tri iz Hrvatske: Kraš, Dupin i Fantasia) pokazuju do srijede najnovije trendove: pored klasičnih čokoladnih “štangica” i gumenih medvjedića na Međunarodnom sajmu slatkiša (ISM) su u trendu i veganske slastice kao i slatkiši za alergičare.

No sajam pokazuje i dilemu čitave branše: šećer je istodobno “super in” i “super-out”. S jedne strane je tu rastuća kritika na račun šećera kao jednog od najvažnijih uzročnika različitih “bolesti civilizacije”. Zato je i sve više slatkiša koji pokušavaju biti slatki bez klasičnog šećera. Tako se na ISM-u mogu pronaći karamelizirani bademi – bez šećera.

Zabranjeni užitak
Političke mjere koje bi smanjile konzumaciju šećera na ISM-u naravno nailaze na otpor. “Kad su slatkiši u pitanju za potrošača je najvažniji užitak. Da je šećer kaloričan, to zna svatko”, kaže Bastian Fassin, član predsjedništva Saveza njemačke industrije slatkiša.

Apel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) političarima diljem svijeta na uvođenje specijalnih poreza na napitke koji sadrže šećer ili slični zahtjevi socijaldemokrata u Njemačkoj, predstavnici industrije slatkiša odlučno odbacuju.

Unatoč svim upozorenjima, privlačnost slatkiša ne gubi na snazi. U posljednjih 50 godina globalna konzumacija šećera je porasla sa 16 na 25 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Nijemci su tu rekorderi: ovdje se godišnje konzumira 38 kg šećera po glavi stanovnika.

Nijemci su na prvom mjestu u Europi i kad je u pitanju konzumacija čokolade: 10,19 kg. Iza Nijemaca slijede Švicarci s 9,41 kg, a na začelju su Bugari sa 1,36 kg pojedene čokolade godišnje. Hrvati su sa 6,63 kg nešto iznad europskog prosjeka.

Afrika gladna šećera
No Nijemci ne pojedu samo mnogo čokolade nego su i rekorderi u izvozu. Njemačka industrija čokolade godišnje proizvede 782.000 tona u vrijednosti od 3,7 milijardi eura. Diljem svijeta raste glad za čokoladom, a od toga profitira i njemačka industrija slatkiša.

“Prodaja slatkiša profitira od porasta blagostanja u svijetu”, kaže Wolfgang Heer, predsjednik uprave najvećeg europskog proizvođača šećera Südzucker AG iz Mannheima.

Posebice na Bliskom istoku i u Africi raste potrošnja i potražnja za slatkim. U svakom slučaju, Njemačka ostaje “zemlja dembelija” za proizvođače proizvoda od šećera. I to usprkos prošlogodišnjoj liberalizaciji europskog tržišta šećera od koje su strahovali proizvođači strahujući da bi cijene mogle pasti.

Slatko i jeftino
I još je jedan razlog za njemačku slatku renesansu. Gotovo sa zavišću međunarodna udruga proizvođača slatkiša “Sweets Global Network” je dala do znanja da nigdje u Europi potrošači ne mogu uživati u tako jeftinim slatkišima kao u Njemačkoj. I tako će izgleda i ostati. Na šećer se plaća smanjeni PDV od 7 posto, a 1841. uvedeni porez na šećer je ukinut 1993. (Deutsche Welle)

Prethodni članakBadel 1862 – Meteor ispunio svoju obvezu dokapitalizacije
Sljedeći članakAgrokor: Udovoljit će se zahtjevima KBZ-a za postavljanje zahtjeva za naknadu štete