Njemačku poljoprivredu muče cijene energije i gnojiva

Troškovi sirovina manje utječu na cijene proizvoda koji zahtijevaju preradu, objasnio je šef udruge njemačkih poljoprivrednika

Njemačka poljoprivreda posluje u teškom okruženju, rekao je čelnik udruge poljoprivrednika DBV Joachim Rukwied, izdvojivši visoke cijene energije i gnojiva.

I dalje nas muče povišene cijene energije i gnojiva, iako su se u međuvremenu spustile s ekstremno visokih razina, rekao je Rukwied u nedjelju u razgovoru za agenciju dpa.

Troškovi sirovina manje utječu na cijene proizvoda koji zahtijevaju preradu, objasnio je šef udruge njemačkih poljoprivrednika.

“Tako je udio troškova pšenice, raži i pira u cijeni kruha marginalan”, tvrdi, dodavši da su glavni pokretači poskupljenja troškovi energije, plaća i logistike.

Naglašava i da su cijene nekih poljoprivrednih proizvoda pale, pa tako tona pšenice sada stoji oko 240 eura, a nedavno je bila iznad 350 eura, a pale su i cijene uljane repice i mlijeka.

“Jedina je iznimka svinjogojstvo, koje izlazi iz duboke krize (…)”, objašnjava Rukwied, objasnivši poskupljenje svinjetine znatno smanjenom proizvodnjom koja je izazvala nestašicu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPosjetili smo… Henkel Düsseldorf – Svestrani industrijski gigant
Sljedeći članakMihovil Stanić – Boso