Novi rekord na kontejnerskom terminalu Brajdica

Na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.

Prethodne, 2022. godine su na terminalu na Brajdici pretovarene 373 tisuće kontejnera, a iz Jadranskih vrata ističu kako sada od svih kontejnera koji se prekrcavaju na Brajdici, njih gotovo 50 posto na terminal dolazi ili odlazi koristeći željezničke servise.

Naglašavaju da taj trend učvršćuje poziciju tvrtke i Rijeke kao kontejnerske luke za srednju i jugoistočnu Europu te važnost razvijene i održavane željezničke infrastrukture.

Jadranska vrata ulažu u nabavu dvije nove Super Post Panamax dizalice i opremu za manipulaciju kontejnerima na skladišnom prostoru kako bi omogućili rad na puno većim kontejnerskim brodovima i osigurali budućnost terminala.

Produbljenje 100 metara operativne obale bit će dovršen u idućim mjesecima, nakon čega je ključno nastaviti i započeti Fazu 2 produbljenja obale, što je neophodno kako bismo osigurali barem jedan vez za veće brodove, navode.

Dodaju kako bi bez osiguravanja dodatne dubine, Rijeka mogla biti ograničena u kapacitetu za prihvat velikih brodova čime bi riskirala gubitak tereta u korist drugih jadranskih luka.

Jadranska vrata sada izravno zapošljavaju 242 radnika, a za dio poslova angažiraju podizvođače pa je ukupno zaposlenih više od 300.

Ističu da neki od poslova na terminalu zahtijevaju obuku od šest do 12 mjeseci te da aktivno potiču razvoj kvalificirane radne snage kroz partnerstva s lokalnim obrazovnim institucijama, s naglaskom na upravljanje prometom, pomorske studije, logistiku, politehniku i tehnička područja, naveli su iz Jadranskih vrata. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBelje ima tri Best Buy proizvoda
Sljedeći članakEP podržao pravila za oznake zemljopisnog podrijetla za vino, prošek čeka Komisiju