O Konzumu najviše, Eurospin drugi

U kolovozu smo ukupno izdvojili 32 sadržajne objave u dnevnim novinama. U analizu smo uključili još jedan trgovački lanac, Eurospin, pa su se tako od ukupno 11 praćenih trgovačkih lanaca pojavili svi osim KTC-a i Dione.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u kolovozu najviše pisalo te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U kolovozu smo ukupno izdvojili 32 sadržajne objave u navedenim dnevnim novinama. U analizu smo uključili još jedan trgovački lanac, Eurospin, pa su se tako od ukupno 11 praćenih trgovačkih lanaca pojavili svi osim KTC-a i Dione. Najviše se objavljivalo o Konzumu, na drugom je mjestu Eurospin, a treće mjesto dijele tri lanca: Lidl, Spar i Tommy.

AKTIVNOSTI VODEĆIH
Poslovanje je najzastupljenija tema u kolovozu s 53% udjela, a po 19% pripalo je temama koje su vezane za DOP i marketing te asortiman i cijene proizvoda. Kod vodećeg se Konzuma najviše objavljivalo o DOP-u i marketinškim aktivnostima (40%), a poslovanje se nalazi na drugom mjestu s udjelom od 34%.

Poslovanje je jedina tema koja je zabilježena kod Eurospina (100%), najzastupljenija je i kod Lidla (80%), te Spara (60%), a kod Tommyja su s jednakim udjelom zastupljene teme poslovanje i asortiman i cijene, svaka s 40%.

Kod Konzuma se pisalo o Zumićima, novom edukativnom i društveno odgovornom programu vjernosti kroz koji se naglašava važnost pčela u ekosustavu, upoznaje s poteškoćama koje im prijete te načinima njihova očuvanja. Kupci Konzuma za svakih potrošenih 75 kuna dobivaju vrećicu s pet sličica te jednom bonus naljepnicom. Za sakupljenih 10 naljepnica može se kupiti jedan od veselih plišanaca, a sličice se lijepe u poseban katalog kroz koji najmlađi, a i oni stariji, mogu naučiti sve o životu pčela.

Objavljivalo se i o humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi koja svakodnevno dijeli obiteljski doručak za 70-ak obitelji u socijalnoj potrebi, a hranu su donirali Konzum i Spar.

DOLAZAK EUROSPINA
Kolovoz je donio vijesti o otvaranju novog trgovačkog lanca na hrvatskom tržištu, talijanskog Eurospina. Pobudio je veliko zanimanje medija i javnosti pa se objavljivalo o otvorenju prvog supermarketa u Zadru, komentarima stručnjaka o utjecaju na tržišne udjele trenutno vodećih trgovačkih lanaca, razgovoru s čelnim čovjekom Eurospina u Hrvatskoj, poslovnim planovima. Svakako će biti zanimljivo pratiti daljnji tijek događaja.

Najviše je objavljivao Jutarnji list. Slijede Slobodna Dalmacija, Glas Slavonije i Večernji list, dok su najmanje objavljivali Glas Istre i Novi list. Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, podjednako se objavljivalo u nacionalnim i regionalnim dnevnicima.

Prethodni članakRiža Uncle Ben’s mijenja ime
Sljedeći članakVitakraft predstavlja Insect Stick