Od ponedjeljka s jednim uređajem za naplatu cestarine u BiH, pregovori i s RH

Vršitelj dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Denis Lasić potvrdio je kako se s jednim uređajem može platiti cestarina što je rezultat potpisanog Memoranduma o suradnji o uvezivanju sustava elektroničke naplate cestarine koji su potpisali Autoceste Federacije i Autoputevi Republike Srpske

Samo s jednim beskonaktnim uređajem za elektroničku naplatu cestarina od ponedjeljka je moguće koristiti te usluge u dvama entitetima u BiH, a pregovori se vode i s Hrvatskim autocestama kako bi se bez zaustavljanja vozila moglo platiti cestarinu u dvjema državama.

Vršitelj dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Denis Lasić potvrdio je kako se s jednim uređajem može platiti cestarina što je rezultat potpisanog Memoranduma o suradnji o uvezivanju sustava elektroničke naplate cestarine koji su potpisali Autoceste Federacije i Autoputevi Republike Srpske.

Prvi je to oblik suradnje vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u području prometa iako se u potonjem entitetu protive zajedničkim aktivnostima na razini države.

Da bi vlasnici elektroničkog beskontaktnog uređaja mogli koristiti uslugu u drugome entitetu moraju se prethodno registrirati kod tog pružatelja usluga.

Direktor Lasić ocijenio je u izjavi za medije u Mostaru kako je ovaj potez važan za sve vozače u BiH koji će tako dobiti mogućnost jednostavnije vožnje po izgrađenim dionicama autoceste u oba entiteta.

Naveo je kako se pregovori vode s Republikom Hrvatskom kako bi se sustav elektroničke naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama povezao pa bi vozači mogli koristiti jedinstveni elektronički beskontaktni uređaj.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDZS: Pala količina prikupljenog mlijeka
Sljedeći članakPwC: Svaki četvrti radnik traži novi posao zbog troškova života