Održan drugi od četiri FMCG, Retail &Agribusiness Bruncha

FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium BrunchU Zagrebu je održan drugi od četiri FMCG, Retail &Agribusiness Premium Bruncha na kojem se radilo na promociji potencijala razvoja lokalnih i regionalnog tržišta. Skup kojeg je organizirala Infoarena i Europska banka za obnovu i razvoj, bio je namijenjen predstavnicima ovog sektora na tržištu Hrvatske.

Davor Kršul, Country manager Visa Hrvatska, na početku skupa predstavio je njihovo istraživanje. “Kupci su zainteresirani za osoban pristup trgovini i pri tome žele biti zabavljeni i privučeni, a kontakt s brandovima mora biti dobar. Trend koji se sve više ističe je društvena uvjetovanost kupnje koja nastaje posebice dijeljenjem preko mreža pa je brza kupovina postala kupovina u kojoj se čeka, razmišlja i konzultira. Treći trend koji je iskazan je spremnost na mobilno povezivanje i kojom se može doći i do personalizirane ponudu pojedinom kupcu”, ističe Kršul.

Oona Schreiner, bankarica u Europskoj banci za obnovu i razvoj je istaknula kako Hrvatska ima veliki potencijal u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane.

“EBRD je do sada u Hrvatsku uložio više od 530 milijuna eura u 22 projekta privatnih tvrtki i ono što želimo raditi je omogućiti malim i srednjim poduzećima restrukturiranje kako bi bili konkurentni na tržištu”, ističe Oona Schreiner.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD ureda u Hrvatskoj, na pitanje o različitim stopama financiranja u Hrvatskoj i Njemačkoj, komentirala je kako se cijene kapitala neće tako brzo izjednačiti jer se radi o vrlo različitim strukturama gospodarstava. “Iako trebamo težiti da se razlike smanje, neujednačenost će potrajati. Upravo zbog toga moramo biti izvrsni, te se u svim segmentima poslovanja okrenuti prema proizvodima više vrijednosti i uslugama koje su složenije, a koje nam mogu donijeti veću profitabilnost. To vrijedi za cijeli prehrambeni lanac, od primarne poljoprivrede, proizvođača do distribucije. Upravo zbog toga što je naše tržište relativno malo, moramo biti najbolji što možemo”, smatra Jelušić Kašić.

Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke, ističe kako se u ovom okruženju treba raditi na više frontova. “Sedam godina krize i pad kupovne moći se značajno reflektirao na rezultate kompanija. U nekoliko godina smo radili na povećanju izvoza, a u regiji smo radili na suradnji s lokalnom maloprodajom, jer niti oni ni mi ne možemo sami i tu je partnerstvo nužno. Nekada smo imali cijeli dobavni lanac, no odustalo se od toga. Sada se ponovno pokazuje kako bi trebalo imati vertikalnu integraciju za strateške proizvode. Otvoreni smo za suradnju i spremni smo na nju, no treba nam kvalitetan proizvod. Pa ipak, naše selo je propustilo uvesti nove proizvode i naučiti raditi bolje i konkurentnije”, naglašava Olivija Jakupec.

Branka Čergar, direktorica Agragolda Hrvatska, članica Studen & CO grupe, velikog proizvođača i distributera šećera, ulja i sirove kave u regiji, ali i svijetu, ističe kako je njima samima tržište regije ograničeno. “Morali smo napraviti iskorak na nova tržišta jer možemo ponuditi naše kvalitetne prozvode. Svi proizvođači iz naše regije bi se trebali povezati kako bi izašli na na tržišta pa pozivam sve da iskoriste nas i naša znanja u tome. Prednost regije je i genetski nemodificirana sirovina, sigurna, zdrava i kvalitetna hrana, posebice ona koja se proizvode na organski način”, ističe Branka Čergar.

FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium Brunch1Albert Šestan, predsjednik grupe Alca Zagreb, smatra kako je kriza bila korisna jer je iscrpila mogućnosti brze zarade u maloprodaji. “Nitko od nas ne živi od marže nego od veličine prodaje. Uvijek moramo pronaći način kako da svi budemo u poziciji da smo svi na dobitku. Optimizacija i centralizacija regionalnog lanca bi u tome mogla pomoći”, ističe Šestan.

Neven Vranković, podpredsjednik Atlantic Grupe za Korporativne aktivnosti, ističe kako za većinu proizvoda sirovinu mogu naći na domaćem tržištu, no postoje industrije u kojima količinu i kvalitetu sirovine ne možemo pronaći u regiji. “Ako želimo rasti, jedina nam je mogućnost izlazak iz regije. Radimo na razvoju distribucije izvan regije, jer imamo to znanje i proizvode koji su konkurentni na europskom tržištu, a proizvodnja će nam i dalje ostati u regiji”, najavljuje Vranković.

Uz Ljubljanu, i Zagreb Premium Brunch se organizira i Beogradu (3.12) te Sarajevu (14.12.), a sudjelovanje na njima moguće je isključivo uz poziv organizatora.

Sva četiri FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium Bruncha, osim promocije potencijala lokalnih tržišta, namijenjeni su najavi i promociji 6. međunarodne konferencije FRA ARENA 2016. koja je u glavnom gradu Austrije, Beču, na rasporedu 18. i 19. veljače 2016. godine.

Riječ je o uspješno postavljenoj platformi za promociju lokalne i regionalne FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS industrije na međunarodnom tržištu, u organizaciji Infoarene i EBRD-a, koja će okupiti ključne ljude iz ovog i drugih pratećih sektora iz zemalja EU, srednje i jugoistočne Europe, CIS, zemalja Bliskog istoka, Afrike i Turske.

Cilj konferencije je povezati industriju regije s industrijama na tim tržištima radi povećanja izvoza i privlačenja investicija.

 

Prethodni članakInfosistem PBF-u donirao aplikaciju “Prehrana”
Sljedeći članakUdruga “Renato – kuhari bez granica” i PIK Vrbovec ponovo pomogli malim srcima