Održano savjetovanje „Akreditacija i jamstvo kvalitete“

savjetovanje-u-hgk-akreditacija-i-jamstvo-kvalitete-largeStanje pregovora za pristupanje EU, novi sustav tehničkog zakonodavstva, direktive novog pristupa u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, europska akreditacijska infrastruktura, primjena akreditacije za dvije EU direktive te akreditacija laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih tijela.

To su bile teme četvrtog savjetovanja „Akreditacija i jamstvo kvalitete: U službi suvremenog gospodarstva savjetovanja“ koje je, u organizaciji Hrvatskog društva za sustave, Hrvatske akreditacijske agencije i Hrvatske gospodarske komore, održano danas u Zagrebu.

Tehničko zakonodavstvo i norme, infrastruktura kvalitete: mjeriteljstvo, akreditacija i postupci ocjenjivanja sukladnosti, temeljni su čimbenici suvremenog gospodarstva. Potpora su uspješnosti proizvodnje, jamstvu kvalitete proizvoda i usluga, zaštiti potrošača, sigurnosti i poslovanju u uvjetima rizika. Institucije tehničkog zakonodavstva, a izričito akreditacijska služba, omogućuju gospodarskim subjektima puno sudjelovanje u međunarodnoj trgovini uz zadovoljenje tehničkih zahtjeva multilateralnog trgovinskog sustava, a zasebna im je važnost u ispunjavanju uvjeta održivog razvoja i rasta, istaknuto je na savjetovanju.

Skup je uvodnim riječima otvorila Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica za gospodarstvo, europske integracije i pitanja Europske unije HGK, koja je tom prilikom istaknula kako ovakva okupljanja uvijek potaknu određene akcije.

Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) je u zahtjevnom trogodišnjem postupku evaluacije od strane Europske organizacije za akreditaciju ocijenjena kao kompetentna i pouzdana institucija te je na sjednici Vijeća za multilateralne sporazume održanoj u Frankfurtu 27. travnja 2010. odlučeno da se s HAA zaključe multilateralni sporazumi o priznavanju akreditacije za sve akreditacijske sheme. Provode se sustavne mjere za povećanje konkurentnosti, a HGK se naročito angažira na podizanju svijesti o važnosti i korisnosti uvođenja tehničkih normi odnosno primjerenoj artikulaciji tehničkog zakonodavstva te poboljšavanju kvalitete. Važna je stalna komunikacija s EU u cilju što uspješnijeg angažiranja financijskih sredstava fondova EU koja se mogu koristiti i za ovaj segment djelovanja. Ova je godina u gospodarskom pogledu bila teška, a opstali su ponajprije oni koji su ulagali u znanje i ljude. U narednom razdoblju HGK će pored ostalog i dalje ustrajavati na edukaciji fokusiranoj na poboljšavanje konkurentnosti, istaknula je Vesna Trnokop-Tanta.

Akreditacija je potvrđivanje koje provodi treća strana, a odnosi se na tijela za ocjenjivanje sukladnosti, dajući formalni iskaz njegove osposobljenosti za obavljanje određenih zadataka ocjenjivanja sukladnosti (HRN EN ISO/IEC 17000).

Akreditirana organizacija ocijenjena je i pod stalnim nadzorom HAA za vrijeme trajanja akreditacije. Izborom akreditirane organizacije dobivaju se mjerodavni pružatelji usluga i pouzdani poslovni partneri. Za sustave upravljanja vjerodostojni certifikati povećavaju povjerenje u poslovni sustav tvrtke i konkurentnost te olakšavaju pristup novim tržištima.

Prethodni članakTrgovci očekuju rast potrošnje s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji
Sljedeći članakMiodrag Kostić: Za investicije u Hrvatskoj imam 100 milijuna eura