Održivost poslovanja na lokalnoj i globalnoj razini

METRO grupa je osam godina zaredom uvrštena u Dow Jones Sustainability indeks (DJSI), s odličnim rezultatom, uvijek među top 3 u Europi unutar svoje djelatnosti. DJSI mjeri sva područja održivog poslovanja, od klimatske strategije do ljudskih prava, a posebno dobre rezultate imali smo na području klimatskih aktivnosti, reguliranja otpada od hrane i inicijative za zdraviju prehranu, istaknula je Sanja Fresl, voditeljica Odjela razvoja privatne robne marke i održivosti u tvrtki METRO Hrvatska

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr
METRO postavlja certificiranost dobavljača kao jedan od primarnih uvjeta za proizvodnju vlastite robne marke, ovisno o vrsti proizvoda. Jednom kada je proizvod na polici mi i dalje radimo na njegovom usavršavanju, i to u dva smjera, poboljšanje recepture i unapređivanje ambalaže, objašnjava Fresl.

U uvjetima energetske krize održivost poslovanja izbila je u prvi plan. Smatrate li da je Europa pa i Hrvatska kao njen integralni dio u tom području mogla učiniti više u proteklim godinama?
Održivost je bila u fokusu poslovanja METRO-a puno prije ove energetske krize. Utjecaj klimatskih promjena, dodatno potenciran covid krizom, naveo nas je nas na razmišljanje o zdravoj hrani iz lokalnih izvora, alternativnim izvorima energije, ukratko, o promjeni naših navika. Energetska kriza je sve ove promjene samo ubrzala.

Aktivnosti poduzeća u području održivog poslovanja integralni su dio širih društvenih napora u smjeru zelene tranzicije. Kakvi su dosadašnji rezultati METRO grupe u tom području?
METRO Hrvatska, kao dio METRO grupe koja posluje u više od 30 zemalja diljem svijeta, zadnjih 15-ak godina sustavno unosi promjene u svojem poslovanju na području održivosti. Primarni fokus je na asortimanu kao najvećem dijelu našeg poslovanja. Posebnu pažnju posvećujemo proizvodima vlastitih robnih marki, a nastojanja METRO-a su usmjerena na nabavu proizvoda iz održivih sirovina, smanjenje količine i vrste ambalaže te na cijeli dobavljački lanac. Pratimo i reduciramo utjecaj na okoliš, emisiju CO2, potrošnju energije i vode, i to kroz ulaganja u infrastrukturu. Primjerice, zamjenom rashladnih sustava ili planovima za ugradnju alternativnih izvora energije.

Redukcijama na ambalaži samo u prošloj godini smanjili smo količinu plastičnog otpada za 10 tona

Vodimo brigu o reduciranju otpada od hrane, redovno provodimo edukacije zaposlenih i, gdje god se to može, dijelimo znanje i iskustva s kupcima i dobavljačima. METRO grupa je osam godina zaredom uvrštena u Dow Jones Sustainability indeks (DJSI), s odličnim rezultatom, uvijek među top 3 u Europi unutar svoje djelatnosti. DJSI mjeri sva područja održivog poslovanja, od klimatske strategije do ljudskih prava, a posebno dobre rezultate imali smo na području klimatskih aktivnosti, reguliranja otpada od hrane i inicijative za zdraviju prehranu.

Usredotočenost na lokalne resurse kako bi se unaprijedio život i održivost zajednice u kojoj se posluje svakako je jedan od pristupa koji imaju veliku važnost. Koje sve lokalne i regionalne proizvode METRO Hrvatska nudi u svom asortimanu?
Mogu odmah spomenuti svježe namirnice koje su većinom hrvatskog podrijetla, voće i povrće, ribu, meso, naravno u skladu sa sezonalnosti proizvoda. Nudimo regionalne specijalitete malih proizvođača iz Istre, Dalmacije, Zagorja, Slavonije, zatim proizvode OPG-ova kao i hrvatske proizvode sa zaštićenim podrijetlom. Sudjelovali smo i u lokalnoj inicijativi za očuvanje bio raznolikosti, konkretno oživljavanju uzgoja istarskog boškarina za gastronomske potrebe. Naši profesionalni kupci izuzetno su usmjereni na lokalne, regionalne i sezonske namirnice koje ugrađuju u svoju ponudu i time nam daju dodatnu potvrdu da idemo u dobrom smjeru.

S koliko domaćih dobavljača surađujete danas te kako je organizirana ova suradnja?
Kada je riječ o vlastitim robnim markama, trenutno imamo oko 60 domaćih dobavljača koji proizvode većinu našeg prehrambenog asortimana vlastitih robnih marki, kako u broju artikala, tako i prema udjelu u prodaji. S najvećim dijelom tih dobavljača imamo dugogodišnju partnersku suradnju, od onih najvećih pa do manjih dobavljača kao što su Andričić, Marinex, Pelagos, Zigante, Herbaria, Mardešić i mnogi drugi.

U lepezi vlastite robne marke primijenili ste brojne tehnologije kako biste unaprijedili upravo održivost asortimana. Možete li reći na čemu ste najviše radili kada je o tome riječ?
Kod samog razvoja proizvoda vlastitih robnih marki bitan uvjet je i strategija održivog poslovanja dobavljača. METRO postavlja certificiranost dobavljača kao jedan od primarnih uvjeta za proizvodnju vlastite robne marke, ovisno o vrsti proizvoda. Jednom kada je proizvod na polici mi i dalje radimo na njegovom usavršavanju, i to u dva smjera, poboljšanje recepture i unapređivanje ambalaže. Tako smo samo u prošloj godini u sklopu naše Health & Nutrition inicijative za zdraviju prehranu, smanjili sol u proizvodima za ukupno 4 tone, a šećer za čak 98 tona, uz obavezu zadržavanja svojstva i okusa proizvoda. Redukcija ambalaže je podjednako važna kako bi smanjili plastični otpad i utjecaj na okoliš. Svako, pa i malo poboljšanje je dobro došlo, bilo to smanjenje ambalaže u gramaži ili uvođenje prihvatljivijih sirovina. I tu imamo dobre rezultate. Redukcijama na ambalaži samo u prošloj godini smanjili smo količinu plastičnog otpada za 10 tona.

Velika je stavka i smanjivanje otpada od hrane. Kako se provodi ovaj proces?
Uvijek je prvi korak unaprijediti proces naručivanja te raditi na optimizaciji zaliha. Od toga se kreće. To je vrh obrnute piramide postupaka za smanjenje i pravilno upravljanje otpadom od hrane. Time se u startu najviše može regulirati moguća količina otpada od hrane. Zatim slijede donacije ispravnih prehrambenih proizvoda. Vrijednost naših donacija hrane raste iz godine u godinu. Svi naši prodajni centri imaju ugovore o doniranju hrane sklopljene s lokalnim organizacijama Crvenog Križa.

Kada je riječ o vlastitim robnim markama, trenutno imamo oko 60 domaćih dobavljača


To je svakodnevni proces koji je već dobro uhodan. Na ovaj način smo u prošloj godini donirali hranu u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna. Na kraju ostaje briga o stvarnom otpadu, što bi trebalo obuhvatiti najmanji mogući dio. Ovdje je bitno ispravno razvrstavanje otpada, što smo riješili u 80 posto naših centara, gdje god je to bilo moguće, te unutar razvrstavanja i mogućnost prerade otpada u bio goriva. Ovo ipak ovisi i o drugim institucijama u ukupnom procesu zbrinjavanja otpada.

U središtu svih inicijativa zaštite čovjekove okoline ne smijemo zanemariti samoga čovjek, nego je od ključne važnosti raditi u smjeru povećanja opće dobrobiti u svim pogledima. Što sve METRO poduzima u kontekstu zaštite ljudskih prava kako svojih radnika, tako i na društvenoj sceni?
METRO ima vrlo jasan i definiran stav vezan uz zaštitu ljudskih prava. Mi u Metrou nastojimo odgovorno stvarati radno okruženje koje uključuje sve – bez obzira na spol, dob, rasu, invaliditet, spolnu orijentaciju, kulturno podrijetlo, vjeru, obiteljske obveze i bilo kakve druge različitosti. Ne toleriramo niti odobravamo zlouporabu ljudskih prava u bilo kojem dijelu našeg poslovanja, a niti našeg ukupnog dobavljačkog lanca. Ovo se odnosi na trgovinu ljudima, prisilni rad, dječji rad, slobodu udruživanja, pravo na kolektivno pregovaranje, jednake plaće i diskriminaciju.

Prethodni članakMarta Bulhak – HEINEKEN Hrvatska
Sljedeći članakZaključen 16. donacijski ciklus Zaklade Adris