Oralna higijena – Tržište: Sedam od deset parametara u minusu

oralna-higijenaU okviru oralne higijene analiziramo pet kategorija prema dva parametra – količinske i vrijednosne prodaje. Od tih ukupno deset pokazatelja sedam je u zadnjih 12 mjeseci imalo negativan predznak

Kategorija oralne higijene uključuje paste za zube, četkice za zube (ručne i električne), sredstva za ispiranje usta, adhezivne paste za zubne proteze te sredstva za čišćenje zubnih proteza. U kategoriju nisu uključeni proizvodi koji se izdaju na liječnički recept. Vodeći proizvođači po vrijednosnom udjelu po kategorijama su:

Paste za zube – Colgate Palmolive (Colgate), GlaxoSmithKline (Aquafresh, Parodontax, Sensodyne), Neva (Plidenta), Saponia (Kalodont) te Unilever (Signal, Zendium).

bullet-oralna-higijenaČetkice za zube – Colgate Palmolive (Colgate), Curaden (Curaprox), GlaxoSmithKline (Aquafresh, Parodontax, Sensodyne), Procter & Gamble (Oral-B), Unilever (Signal) te trgovačke robne marke.

Sredstva za ispiranje usta – Colgate Palmolive (Colgate), GlaxoSmithKline (Aquafresh, Parodontax, Sensodyne), Johnson & Johnson (Listerine), Procter & Gamble (Oral-B) te trgovačke robne marke.

Adhezivne paste za zubne proteze – GlaxoSmithKline (Corega), Procter & Gamble (Blend-a-dent) te trgovačke robne marke.

Sredstva za čišćenje zubnih proteza – GlaxoSmithKline (Corega), Procter & Gamble (Blend-a-dent) te trgovačke robne marke.

Važno je naglasiti da su proizvođači kod svih kategorija navedeni abecednim redom, a od robnih marki izdvojene su one poznatije.

MANJE PASTI I ČETKICA
Analiza prodajnih pokazatelja odnosi se na period studeni 2014. – listopad 2015. te ne uključuje veleprodaju, ljekarne, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl) te sezonske objekte (otvorene manje od šest mjeseci godišnje).

Iznimno za kategorije adhezivnih pasti za zubne proteze, sredstva za čišćenje zubnih proteza te sredstva za ispiranje usta, prodaja uključuje samo elektronske podatke trgovačkih lanaca koji surađuju s Nielsenom, bez procjene ostalih lanaca i nezavisnih trgovina, Cash&Carry objekata, diskontnih trgovina (Lidl) te sezonskih objekata (otvorenih manje od šest mjeseci).

vaznost-tipa-prodajnog-mjesta-paste-za-zubeNajveća kategorija oralne higijene, paste za zube, u zadnjih su godinu dana napravile korak unatrag po oba prodajna parametra. Količinska prodaja je u tom periodu iznosila 966 tisuća litara, što je 3,9% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

podjela-prema-velicini-pakiranjaIstodobno, zbog manjih maloprodajnih cijena vrijednosna je prodaja zabilježila izraženiji pad od 6,7% te je 12-mjesečno razdoblje zaključeno s ukupnom financijskom realizacijom od 156,6 milijuna kuna.

Najvažniji prodajni kanal za ovu kategoriju su drogerije koje imaju nešto više od trećine udjela (36%), a relativno blizu su i supermarketi s 28%, dok hipermarketi sa svojih 18% udjela također imaju značajan udio u vrijednosnoj prodaji kategorije.

Ostatak prodaje se realizira kroz: velike (9%), srednje (6%) i male trgovine mješovitom robom (2%). Prema veličini pakiranja dominiraju paste za zube od 75 ml sa 72% udjela u vrijednosnoj prodaji. Pakiranja od 100 ml imaju 16%, dok pakiranja od 50 ml i pakiranja veća od 100 ml zauzimaju po 6% udjela.

vaznost-prodajnog-mjesta-cetkice-za-zubePoput pasti, i četkice za zube su zadnjih godinu dana zabilježile negativan prodajni predznak, no ipak uz znatno blaži pad.

podjela-prema-tipu-pakiranjaTako je količinska prodaja smanjena za 1,5% (ukupno je prodano 4,4 milijuna komada), a vrijednosna prodaja za 2,4% (realizirano ukupno 53,3 milijuna kuna).

Drogerije su ovdje premoćno vodeći kanal prodaje s čak 57% udjela.

Supermarketi (17%) i hipermarketi (15%) kombinirano ostvaruju trećinu vrijednosne prodaje, a ostatak se realizira kroz: velike (6%), srednje (3%) i male trgovine mješovitom robom (2%). Podjela prema vrsti pokazuje da ručne četkice za zube i dalje dominiraju s 90% udjela u vrijednosnoj prodaji, dok preostalih 10% drže električne četkice za zube.

RAST SE IPAK DESIO
Sredstva za ispiranje usta zabilježila su polovičan uspjeh. Količinska je prodaja porasla za 1% na ukupno prodanih 257 tisuća litara, ali je istodobno vrijednosna prodaja smanjena za 2,3% na 14,8 milijuna kuna.

adhezivne paste-sredstva-za-ciscenje-proteza-ispiranje-ustaAdhezivne paste za zubne proteze, pak, jedine su ostvarile rast prodaje po oba promatrana pokazatelja. Naime, količinska prodaja iznosila je okruglih 10 tisuća litara uz rast od 1,5%, dok je vrijednosna prodaja uvećana za 5,2% na ukupno ostvarenih 6,8 milijuna kuna.

Sredstva za čišćenje zubnih proteza nisu bila tako uspješna jer su ostvarila pad količinske prodaje za 4,4% na 7,8 milijuna tableta, dok je vrijednosno gledano kategorija smanjena za 2,5% na 3,8 milijuna kuna.

Božica Habajec Ivičić-Nielsen

Prethodni članakOžujak 2016.
Sljedeći članakGlobalna snaga maloprodaje: Agrokoru skok od 30 mjesta