Orbico uvodi autonomne mobilne robote kroz pilot projekt s Gideon Brothersom

U sklopu pilot projekta Orbico je implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe "na zahtjev", odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici

Tvrtka Orbico pokrenula je u distribucijskom centru u Ivanić-Gradu pilot projekt uvođenja kolaborativnih autonomnih mobilnih robota Gideon Brothersa, hrvatske tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju, priopćile su u četvrtak dvije tvrtke.

U sklopu pilot projekta Orbico je implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe “na zahtjev”, odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici. Taj je vodeći distributer robe široke potrošnje također zainteresiran i za testiranje integracije robota s njihovim softverom za upravljanje skladištem, navodi se u priopćenju.

Orbico Hrvatska zapošljava više od 920 ljudi, ima dva distributivna centra, osam skladišta i 12 depo lokacija, s ukupnom skladišnom površinom od 54.000 metara kvadratnih i kapacitetom od 50.000 paletnih mjesta.

Orbico Grupa distribuira više od 500 brandova, od više od 170 dobavljača, do 80.000 kupaca na 20 tržišta. Grupa zapošljava više od 8000 ljudi, a uz nastavak dvoznamenkaste stope rasta očekuje se da će njihov godišnji prihod u 2019. doseći 2,3 milijarde eura, što potvrđuje njihov položaj vodećeg europskog distributera, prvom u segmentima kozmetičke njege i robe široke potrošnje, ističe se u priopćenju.

Predsjednik Nadzornog odbora Orbica Branko Roglić kao veliku prednost autonomnih robota Gideon Brothersa izdvaja mogućnost da samostalno djeluju unutar postojećih objekata Orbica.

Prednost također vidi i u mogućnosti neprekidnog rada u smjenama, što je, kaže, “dodana vrijednost koja smanjuje trošak i pomaže na ograničenom tržištu rada, jer sada nije lako doći do radnika koje trebate u određenom vremenu”.

“U lancu distribucije postoji mnogo operacija koje se neprekidno ponavljaju i tu u tehnologiji Gideon Brothersa vidimo najveću pomoć – za koju ne očekujem da će ugroziti naše radnike. Dapače, radnici su nam neophodni za one poslove gdje tehnologija ne može pomoći, a uvođenjem robota povećali bismo produktivnost – što nam, dakle, donosi dobit uz smanjenje troškova”, ističe Roglić u priopćenju.

Napominje i kako trenutno dostupna tehnologija u svijetu svakim danom čini sve više toga mogućim, no cijene nisu uvijek prihvatljive. “Zbog toga smo se mi odlučili za tehnologiju Gideon Brothersa koja je relativno jeftina, a omogućava nam velike dobiti u našim operacijama. S Gideon Brotherom imamo izvanredna iskustva i unaprijedili smo naše poslovanje”, poručio je Roglić.

Glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gideon Brothers Matija Kopić kaže da je malo globalnih dobavljača do sada uspjelo ponuditi robote za skladišno i proizvodno okruženje koji bi bili doista kolaborativni, jednostavni i brzi za integraciju, bez dugih ciklusa implementacije, obuke i prilagodbe. “Uvjereni smo kako smo stvorili upravo takvo rješenje, koje će donijeti revoluciju u skladištu”, ističe Kopić.

Glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa Milan Račić dodaje kako roboti, kao alati iz sfere industrije 4.0, omogućavaju rast.

Gideon Brothers je hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju, osnovana 2017. godine. U 2018. godini investitori iz Hrvatske i inozemstva uložili su ukupno 16,3 milijuna kuna (2,2 milijuna eura) u Gideon Brothers.

U prosincu je Gideon Brothers predstavio svoj prvi komercijalni proizvod, autonomni logistički robot koji se upravo testira u tvrtkama Tokić, Atlantic Grupa i Orbico.

Riječ je o potpuno autonomnom robotu za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kilograma, a dizajniran je za sigurno kretanje oko ljudi te fiksne i pokretne opreme i strojeva. (Hina)

Prethodni članakPravni savjeti: Odgovornost članova nadzornog odbora
Sljedeći članakP&G primjer da poslodavci u Hrvatskoj mogu pružiti globalnu kvalitetu zaposlenja