Osam zanimljivih činjenica o svjetski poznatim slatkišima – KitKat i Smarties

Nije tajna da su proizvodi prehrambene kompanije Nestlé, KitKat i Smarties, omiljene poslastice mnogih sladokusaca diljem svijeta, ali zasigurno će vas iznenaditi sljedećih osam činjenica o popularnim slatkišima koje vam donosimo u nastavku

 1. KITKAT MIJENJAO NAZIV KROZ GODINE
  Podrijetlo onoga što nam je danas poznato kao brend KitKat seže u davnu 1911. godinu kada je konditorska kompanija Rowntree’s sa sjedištem u gradu Yorku zaštitila nazive Kit Cat i Kit Kat.

KitKat je lansiran 1935. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, a čokoladica je tada bila u obliku četiri prutića. Ova poslastica od mliječne čokolade i ukusnog vafla je tijekom godina mijenjala svoje ime. Originalan naziv glasio je “Rowntree’s Chocolate Crisp”, a dvije godine kasnije preimenovana je u Kit Kat Chocolate Crisp. Iako postoji više teorija kako je nastalo ime proizvoda, smatra se da je ono inspirirano londonskim Kit Cat klubom koji je još u 18. stoljeću bio poznato okupljalište.

 1. KITKAT U PLAVOM PAKIRANJU
  Nestašica mlijeka tijekom Drugog svjetskog rata natjerala je proizvođača da promjeni recepturu i svoje Kit Kat čokoladice počne proizvoditi od tamne čokolade. Promjenu recepture pratila je promjena boje omota iz zaštitne crvene u plavu. Nakon završetka rata, čokoladica mijenja ime u “KitKat”, vraća se izvornoj mliječnoj čokoladi i crvenom pakiranju te se nakon velikog uspjeha na domaćem terenu počinje izvoziti u Irsku, Kanadu, Južnu Afriku, Australiju i Novi Zeland.
 2. “HAVE A BREAK. HAVE A KITKAT.”
  Prva upotreba svima nam poznatog slogana “Have a break. Have a KitKat.” agencije Donalda Gillesa zabilježena je u svibnju 1957. godine. Godinu dana kasnije slogan je prvi put pušten u sklopu televizijske reklame i od tada se kultna fraza smatra glavnim pokretačem dugovječnosti čokoladice.
 3. NESTLE PREUZIMA KITKAT
  Švicarska kompanija Nestlé 1988. godine preuzima tvrtku Rowentree’s čime dobiva puno pravo kontrole i proizvodnje čokoladnih pločica na globalnoj razini, osim u Sjedinjenim Američkim Državama jer je ranijim dogovorom Rowentree’s dodijelio licencu američkoj The Hershey Company za proizvodnju čokoladica na području SAD-a.
 4. VIŠE OD 200 RAZLIČITIH OKUSA
  Jeste li znali da u Japanu možete pronaći čuvenu crvenu čokoladicu u više od 200 različitih okusa? Nađete li se među policama japanskih dućana, imat ćete priliku isprobati KitKat s okusom dinje, kukuruza, đumbira, zelenog čaja, banane, mahune i vjerovali ili ne – soja umaka.

S druge strane, za obožavatelje najpoznatijih čoko-prutića malo dubljeg džepa, kompanija Nestlé Australia je 2018. godine lansirala najskuplji KitKat na svijetu, ograničenu ponudu čokoladice obloženom listićima 24-karatnog zlata povodom proslave Kineske nove godine, a cijena zlatne poslastice iznosila je vrtoglavih 88 dolara.

 1. POČECI SMARTIESA
  Ovalni bomboni s čokoladnom jezgrom dolaze u osam različitih boja: crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj, zelenoj, ružičastoj, smeđoj i ljubičastoj, a počeo ih je proizvoditi Rowentree’s 1882. godine pod nazivom “Chocolate Beans”. Brend Smarties kakvog danas poznajemo je na tržištu od 1938. godine kada je predstavljeno i njegovo pakiranje u tubi. Tuba se u to vrijeme mogla zatvoriti plastičnim poklopcem koji je na sebi imao ispisano slovo abecede i takvo pakiranje prodavalo se u Velikoj Britaniji kako bi maloj djeci pomoglo prepoznavati slova.
 2. LEGENDARNI PLAVI SMARTIE
  Iz šarolike lepeze Smartiesa, plavi bombon ima najdojmljiviju priču. U počecima Smarties je u svom asortimanu imao i svijetlo-smeđi bombon okusa kave. Godine 1988. zamjenjuje ga bombon u plavoj boji koji ubrzo postaje omiljen među djecom. Ipak, 19 godina kasnije dolazi do velike promjene u kompaniji jer Smarties počinje proizvoditi slatkiše isključivo od prirodnih boja i okusa pa su plavi bomboni povučeni iz pakiranja što je rastužilo brojne smartiesoljupce. Kompanija Nestlé našla se pred velikim izazovom budući da je trebalo pronaći prirodnu boju i vratiti plavi Smartie. Rješenje je ubrzo pronađeno te se od 2008. godine plava boja bombona dobiva od alge spiruline.
 3. ODRŽIVO PAKIRANJE
  Najpopularniji šareni bomboni ove godine slave 85. obljetnicu tržišne prisutnosti, a tijekom prethodne dvije godine u kompaniji Nestlé intenzivno su radili na preusmjeravanju kompletnog asortimana s plastične ambalaže na reciklabilnu papirnatu ambalažu. Ovakva tranzicija predstavlja jednu od ključnih inicijativa održivog pakiranja u konditorskoj kategoriji proizvođača i zato jedno veliko bravo za Nestlé!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMlijeko i mliječni proizvodi – Ključni trendovi u 2021.
Sljedeći članakU Sjevernoj Makedoniji ublažili Zakon o trgovini