HGK: Osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica

Prihvaćen hrvatski prijedlog u Direktivi o smanjenju potrošnje plastičnih vrećica

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavili su danas kako je nakon više od godine dana rada na izmjeni Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (94/62/EC), čijom će se primjenom smanjiti potrošnja potrošnje plastičnih vrećica, prihvaćen prijedlog koji, kako navode, ide u korist hrvatskoga gospodarstva.

Naime, hrvatski pregovarači, uz pomoć strukovnih organizacija Hrvatske gospodarske komore, osigurali su izmjenu definicije vrlo tankih vrećica s 10 na 15 mikrona što će omogućiti rad domaćim proizvođačima vrećica čija je proizvodnja bila ugrožena prvobitnim prijedlogom.

Dobivena je mogućnost da države članice Europske unije biraju kako će provesti mjere smanjenja na nacionalnom nivou smanjenjem potrošnje ili uvođenjem obvezne naplate.

Dosadašnja praksa je pokazala kako se uvođenjem naplate potrošnja vrećica smanjila pa se Hrvatska obvezala naplaćivati vrećice na svim prodajnim mjestima.

Izmjene Direktivne i dogovor između Europskog parlamenta i Komisije kojom će se smanjiti negativni utjecaj plastičnih vrećica na okoliš, te osigurati prevencija i učinkovitije korištenje resursa potvrdili su predstavnici svih država članica EU na sastanku Odbora stalnih predstavnika Vijeća Europske unije (COREPER) u Bruxellesu.

Ovaj dogovor predstavlja povijesni napredak za rješenje plastičnog otpada kao i smanjenje otpada općenito, istaknula je Margrete Auken, glavna pregovaračica za ovu Direktivu te izvjestiteljica Europskog parlamenta.

“Ovo je prvi primjer dogovora oko obvezujućih mjera za sve države članice unije radi smanjenja otpada. Unatoč balansiranju na ivici rata kao i nerazumijevanju s Europskom komisijom tijekom pregovora, na kraju je ipak postignut dogovor. Države članice morat će poduzeti mjere radi smanjenja potrošnje plastičnih vrećica, no dano im je na izbor kako će to učiniti. One mogu birati hoće li odrediti brojčanu vrijednost potrošnje vrećica po glavi stanovnika ili će uvesti obveznu naplatu”, naglasila je Auken.

Hrvatski pregovarači nisu bili zadovoljni izmjenama Direktive jer plastične vrećice nisu opasne za okoliš nego ga onečišćuju, što je bitna razlika, pa su inzistirali na uspostavi sustava po primjeru uspješnog sustava prikupljanja i reciklaže PET boca.

Gordana Pehnec iz Sektora za industriju HGK naglasila je kako je u izradi stava Hrvatske na izmjeni ove Direktive važnu ulogu odigrala Hrvatska gospodarska komora lobiranjem i predstavljanjem interesa gospodarstva u kreiranju zakona na nacionalnom i europskom nivou.

“Stručna znanja i povezanost sa strukovnim udruženjima na europskoj razini omogućile su pristup informacijama i stručnim studijama koje su osigurale jasniji i čvršći stav u kojim su se branili interesi domaćega gospodarstva”, kazala je Pehnec.

Rješenje je prokomentirao i direktor tvrtke Optiplast Danijel Drčić koji je istaknuo kako je industrija “ovima dobila šansu za preživljavanje. Kada bi se preko noći išlo s izmjenom definicije tankih vrećica mi ne bismo opstali. Ovo je veliki uspjeh za malu Hrvatsku”.

Prethodni članakProsječna neto plaća u rujnu 5442 kune
Sljedeći članakBožićno izdanje Mulino Bianco keksa Pan di Stelle