Otvoren Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe

Deloitte je upravo pokrenuo svoje godišnje natjecanje “50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe”. Ovo renomirano regionalno natjecanje održava se već 25. godinu za redom, a rangira najbrže rastuće kompanije u tehnološkom sektoru te pruža etabliranim i novim tehnološkim kompanijama platformu za predstavljanje svoje vodeće pozicije u tehnološkoj industriji

Deloitte je i ove godine objavio otvaranje postupka prijava za uvrštenje na rang-listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. Ovaj prestižni regionalni natječaj Deloitte provodi već 25. godina, a uključuje najbrže rastuće tehnološke kompanije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ove godine Ukrajina se prvi put pridružuje natječaju.

Google Cloud je i ove godine službeni regionalni tehnološki partner natječaja.

“Ovaj natječaj nam već godinama pruža uvid u stalno rastuće tržište tehnoloških kompanija. Nevjerojatan rast koji primjećujemo, zajedno s inovativnim rješenjima i poduzetničkim duhom, obilježja su svake od kompanija koje sudjeluju u natječaju. Oduševljeni smo što se organizacije koje sudjeluju u programu vraćaju u narednim izdanjima, jednako toliko cijenimo i kompanije koje se prvi put pridružuju ovom događaju. Ovogodišnje izdanje je posebno, ne samo zbog 25. obljetnice programa, već i zato što će po prvi put sudjelovati i kompanije iz Ukrajine”, rekao je Natko Sertić, glavni partner u Deloitteovu Odjelu za poreze.

Više o Deloitteovom natječaju
Deloitteov Fast 50 program u Srednjoj Europi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina kompanija ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve kompanije koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, “fintech”, “hardware”, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave te “software”. Za potrebe formiranja ljestvice za 2024. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene kompanije ostvarile od 2020. do 2023. godine.

Natjecanje obuhvaća četiri kategorije:
Glavna kategorija: 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe (Fast 50)
Kompanije koje se žele natjecati u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija moraju ispuniti sljedeće kriterije:

 • najmanje 4 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2019. godine ili prije tog datuma
 • godišnji prihodi u iznosu od najmanje 50.000 eura u 2020., 2021. i 2022. godini te 100.000 eura u 2023. godini
 • poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini)

Kompanije u usponu (Companies to Watch)
Kategorija Companies to Watch obuhvaća i rangira mlade kompanije s brzim rastom koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno natjecanje i posluju manje od četiri godine. Najbolji se rangiraju na osnovu prosječnog rasta prihoda ostvarenih tijekom posljednje tri godine.
Kompanije koje se natječu u ovoj kategoriji moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

 • najmanje 3 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2020. godine ili prije tog datuma
 • godišnji prihod od najmanje 10.000 eura u 2021. i 2022. godini i minimum 30.000 eura u 2023. godini
 • poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini)
 • razvoj ili izrada vlastitih tehnologija odnosno znatan iznos kapitala utrošen na istraživanje i razvoj
 • vlasnička struktura koja ne podrazumijeva ovisna društva u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star)
I ove ćemo godine u natjecanje ponovno uključiti kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja. Zainteresirani za prijavu u toj kategoriji trebaju ispuniti dodatni upitnik. Zvijezde pozitivnog utjecaja posebna je kategorija u kojoj se priznaju kompanije koje uspješno povezuju izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim učinkom u barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.
Zainteresirani za prijavu u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja moraju imati proizvod i/ili uslugu s utjecajem na sljedećim područjima:

 • utjecaj na području poslovanja, okoliša i društva
 • raznolikost među zaposlenicima i/ili članovima uprave
 • jedinstven razvoj imovine i/ili usluga.

Osim toga, kompanije iz te kategorije moraju:

 • imati proizvod i/ili uslugu koja ima utjecaj na jedno od gore navedenih područja
 • imati poslovno sjedište u državi Srednje Europe.

CE Tech Rocketship! – posebno priznanje
Riječ je o posebnom priznanju Google Clouda i Deloittea u kojem zajednički timovi ocjenjuju tehnologije prijavljenih kompanija i nagrađuju one s najvećim poslovnim potencijalom. Za nagradu se mogu natjecati sve kompanije koje su se prijavile na natječaj u glavnoj kategoriji, Fast 50 i u kategoriji Companies to Watch.

“Očekujem da će se hrvatske kompanije, kao i prethodnih godina, aktivno uključiti u natječaj te ponovno postići zapažene uspjehe u glavnoj kategoriji, isto kao i mlade perspektivne kompanije u kategoriji Companies to Watch. Također, s razlogom očekujemo da će neke kompanije koje su se plasirale prošle godine ponoviti taj uspjeh i ove godine, budući da su nastavile rasti istim tempom”, dodala je Katarina Pavlović, direktorica u Odjelu za poreze i voditeljica Technology Fast 50 inicijative u Hrvatskoj.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDnevno se u Ogulinu proizvodi 15 tona aROMA gelata
Sljedeći članakAmbalaža i dizajn – Trendovi: Brend se gleda odgovornim očima