Otvorene prijave za EY Poduzetnika godine

ey-poduzetnik-godine_nacionalni-trofejZnate li što je zajedničko najvećim svjetskim poduzetnicima poput suosnivača Googlea Sergeya Brina i Larryja Pagea, osnivača tvrtke Amazon.com Jeffa Bezosa ili osnivača LinkedIna te Starbucksa s hrvatskim poduzetnicima Alanom Suminom i Zoranom Vučinićem iz tvrtke Nanobit ili Đurom Horvatom iz tvrtke Tehnix?

Svi navedeni poduzetnici su u proteklih dvadesetak godina u svojim državama proglašeni EY Poduzetnicima godine.

EY Poduzetnik godine najprestižnija je svjetska poduzetnička nagrada koja se u svijetu dodjeljuje već 30 godina, a često je se naziva poduzetničkim Oscarom. Program se provodi u više od 60 zemalja diljem svijeta, dok se svjetska završnica odvija u Monte Carlu gdje se svake godine okupljaju svi nacionalni pobjednici.

Među njima nalazi se i Hrvatska, gdje je program pokrenut prije tri godine. Upravo je u tijeku proces prijava poduzetnika za treće hrvatsko izdanje nagrade. Prijave su moguće na web stranici programa,  a otvorene su do 31. listopada.

Od ove godine novitet je taj da se osim osobnih prijava poduzetnika, u proces kandidiranja mogu uključiti svi građani.

Vrijednost ovog jedinstvenog svjetskog programa i značaj EY Poduzetnika godine već je u prve dvije godine prepoznat od strane cjelokupne poslovne zajednice, ali i samih poduzetnika u Hrvatskoj.

U samo prva dva izdanja kriterije za sudjelovanje ispunilo je 58 kandidata, koji dolaze iz čitave Hrvatske, a svaki od njih ima jedinstvenu poduzetničku i životnu priču.

O njihovoj snazi i značaju za domaće gospodarstvo govori činjenica kako kombinirani prihodi tvrtki kandidata u dosadašnja dva izdanja programa prelaze 8,2 milijardi kuna te da zajedno zapošljavaju preko 10 tisuća ljudi.

Priče i poslovne uspjehe svakog od prijavljenih poduzetnika i poduzetnica proučio je nezavisni žiri kojemu je od prvog dana na čelu Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Uz njega, u izboru finalista i pobjednika od početka sudjeluju i poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica EBRD-a Vedrana Jelušić Kašić i dekan EFZG-a prof. dr. sc. Lajoš Žager.

Eminentni žiri, sačinjen od iskusnih poduzetnika s brojnim uspješnim projektima iza sebe, te osoba iz prakse i akademske zajednice potvrda je ozbiljnosti ovog jedinstvenog svjetskog projekta.

TKO ĆE NASLIJEDITI DVOJAC IZ NANOBITA I ĐURU HORVATA?
Upravo je žiri u ovome sastavu prve godine pobjednicima i prvim hrvatskim EY Poduzetnicima godine proglasio suvlasnike zagrebačke IT tvrtke Nanobit – Alana Suminu i Zorana Vučinića.

Njih su dvojica tako postali i prvi hrvatski predstavnici u Monte Carlu na svjetskoj dodjeli nagrade. Veliki interes za njihovom poduzetničkom pričom pokazao je i CNN, koji je hrvatske poduzetnike ugostio u jednoj od svojih najgledanijih emisija.

Njih su dvojica ujedno i postali pridruženi članovi žirija u drugom hrvatskom izdanju te su zajedno s ostatkom žirija novim hrvatskim EY Poduzetnikom godine proglasili Đuru Horvata iz tvrtke Tehnix.

Njegovi patenti u eko industriji, poduzetnički duh i životni entuzijazam nije promaknuo domaćem žiriju, ali ni brojnim svjetskim poduzetnicima u Monte Carlu, gdje je predstavljao Hrvatsku i snagu našeg poduzetništva.

Interes za rješenja koja Tehnix nudi u projektiranju, proizvodnji, servisiranju strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša pokazao je i monegaški princ Albert II. s kojim se Đuro Horvat susreo u sklopu programa.

Tko će biti nasljednik ovih domaćih poduzetnika i idući ambasador hrvatskog poduzetništva u svijetu saznat ćemo sredinom ožujka iduće godine, kada će žiri kojemu se ove godine pridružio i Đuro Horvat, predstaviti sve finaliste i novog hrvatskog EY Poduzetnika godine.

No prije toga, prvi je korak ispuniti osobnu prijavu ili poslati prijedlog poduzetnika do 31. listopada, nakon čega će žiri imati priliku upoznati i ocijeniti ovogodišnje kandidate te odabrati hrvatskog EY Poduzetnika godine 2016. (lider.media)

Prethodni članakMetro Grupa ostvarila prognozirani rast prodaje
Sljedeći članakPwC zabilježio 35,9 milijardi dolara prihoda