Pad tržišta piva u 2014.

Prodaja piva je u prvih devet mjeseci ove godine smanjena za pet posto

Prema očekivanjima pivara, ova godina trebala je donijeti rast prodaje nakon nekoliko godina poniranja. Uzdali su se u Svjetsko nogometno prvenstvo i turističku sezonu, ali rano ispadanje hrvatske reprezentacije, loše vrijeme i daljnji pad kupovne moći potopili su dobre želje proizvođača piva, piše Tportal.

U sveopćem odricanju Hrvati su otišli toliko daleko da su počeli štedjeti i na pivu, omiljenom narodskom piću po čijoj smo potrošnji u europskom vrhu.

Podaci za ovu godinu za pivare su više nego zabrinjavajući – umjesto očekivanog blagog oporavka nakon nekoliko godina pada, u ovoj godini tržište je potonulo još dublje.

Prema podacima kojima raspolaže Pero Ivanković, predsjednik Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja HGK, u prvih devet mjeseci prodaja bilježi pad od pet posto.

Pritom je najviše podbacila realizacija u ljetnom razdoblju, kada je konzumacija u pravilu najviša. “Glavni generator padu izuzetno su nepovoljne vremenske prilike tijekom toplijeg dijela godine”, ističe Ivanković.

Slabijoj konzumaciji piva zasigurno je kumovao i pad interesa za Svjetsko nogometno prvenstvo zbog ranog ispadanja hrvatske reprezentacije.

Iz Zagrebačke pivovare, tržišnog lidera, otkrivaju da im je ovogodišnji treći kvartal jedan od najslabijih, u kojem je prodaja pala za 10 posto u odnosu na isti period lani.

Lošu godinu priznaju i u Karlovačkoj pivovari, a ona drži drugo mjesto na tržištu. Iako ne otkrivaju postotak pada prodaje, ističu da nema znakova oporavka, a kao glavni razlog navode pad kupovne moći građana.

Uz dramatičan pad prodaje, pivare brine promjena u navikama potrošača jer su sve skloniji jeftinijim pivima. “Negativni trendovi u gospodarstvu i pad kupovne moći potrošača dovode do rasta nižeg cjenovnog segmenta, a pada temeljnih i premium brendova”, ističe Ivanković.

Prosječan Hrvat popije 82 litre piva godišnje
Tržištem piva u Hrvatskoj dominiraju tri velike pivovare u vlasništvu globalnih pivarskih kompanija – Zagrebačka pivovara, Karlovačka pivovara i Carlsberg Croatia. Od ukupnog broja pivovara šest ih ima kapacitet proizvodnje veći od sto tisuća hektolitara godišnje. S potrošnjom od 82 litre po stanovniku godišnje, Hrvatska se ubraja u prvih deset europskih zemalja, što je svrstava u tzv. pivarske zemlje. Najveći svjetski potrošači piva su Česi, a oni godišnje prosječno popiju oko 165 litara ovog pića.

Pad tržišta piva u 2014.
Proteklih godina u segmentu temeljnih brendova, namijenjenih najširem krugu potrošača, velik uspjeh ostvarila su piva s okusom, ali ove godine i taj segment bilježi velik pad. Kriza je utjecala i na to da potrošači više piju pivo u “kućnom aranžmanu”, a manje u kafićima.

Unatoč nepovoljnim trendovima, vodeće pivovare ulažu velike marketinške napore kako bi popravile prodajne rezultate. Tržišni lideri i ove su godine lansirali nove brendove, a specijalna izdanja posvetili su Svjetskom nogometnom prvenstvu. Kako bi nadomjestila domaće prihode, Zagrebačka pivovara pojačava izvozne napore pa je u listopadu krenula s probojem Ožujskog piva na tržište Republike Koreje.

Karlovačka pivovara pokrenula je akciju podupiranja domaće poljoprivrede i proizvodnje ječmenog slada u akciji “100% hrvatski ječam za proizvodnju Karlovačkog piva”. (Tportal.hr)

Prethodni članakSir Laguna najbolji na svijetu u kategoriji specijalnih sireva
Sljedeći članakLe Beaujolais Nouveau est arrivé! Vrijeme je za mlado vino!