Paste za zube – Kupovne navike: Sklizak teren, ali neki ipak dobro igraju

U Hrvatskoj paste za zube kupuje 9 od 10 kućanstava, a kategorija bilježi minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine. Ipak, postoje igrači koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Lacalut, Sensodyne, Vademecum, Signal i Sensident

GfK Panel kućanstava posljednjih 17 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju pasti za zube u razdoblju srpanj 2016. – lipanj 2017. u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje.

POGLED U TUBU
Podaci iz GfK Panela kućanstava otkrivaju da kućanstva u Hrvatskoj godišnje troše oko 150 milijuna kuna na paste za zube za potrebe kućanstva. U Hrvatskoj ih kupuje 9 od 10 kućanstava, a kategorija bilježi minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine.

Postoje igrači koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Lacalut, Sensodyne, Vademecum, Signal i Sensident. Treba spomenuti L’Angelicu koja u kratkom vremenu od lansiranja zahvaća više od 50 tisuća kupaca.

Kada sučelimo etablirane brendove na kriteriju broja kupaca, vidimo da su Sensident, Lacalut, Himalaya, Vademecum, Sensodyne, Parodontax, Plidenta i Signal povećali ukupni broj kupaca, Colgate i Dontodent stagniraju, dok Kalodont, Elmex, Aquafresh, Dentoral i Dentalux gube kupce.

Zanimljiv je slučaj Vademecuma koji, u usporedbi s konkurentima, ima jednu od viših stopa rasta, a 45% njegova rasta dolazi kroz brand switching.

Pritom Vademecum uzima dio vrijednosti Colgateu, Signalu, Aquafreshu i Kalodontu, dok s druge strane gubi od Sensodynea i Parodontaxa.

Kako trgovci upravljaju kategorijom?

Plodine, Interspar, dm, Müller, Bipa i NTL povećavaju broj kupaca u kategoriji, pri čemu NTL, Bipa i Müller bilježe najveći vrijednosni rast u pastama za zube.

Prethodni članakDPD testirao 100 % električno vozilo za dostave u centru grada Zagreba
Sljedeći članakdm potvrdio vodeću poziciju na tržištu