Paste za zube – Umjerenost u većini životnih nazora

Najviše velikih korisnika pasti za zube pripada segmentu umjerenih obiteljskih ljudi. Pripadnici ovog segmenta predstavljaju prosjek po tome što su umjereni u većini životnih nazora. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenje doma.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pasti za zube i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2021. godine na području Hrvatske.

Kategorija pasti za zube iznimno je često korištena te ju koristi gotovo cijela populacija Hrvatske u dobi od 16 do 64 godine, odnosno čak 98% potrošača. Velika većina tih potrošača, njih 89%, pripada velikim korisnicima (heavy users), koji koriste paste za zube jednom ili više puta dnevno. Skupina srednjih korisnika (medium users), koji koriste zubne paste četiri do šest puta tjedno, broji 6%, a malih korisnika (light users), koji koriste kategoriju dva do tri puta tjedno ili rjeđe, ima svega 3%. Više od polovice korisnika kategorije (53%) tvrdi da im je iznimno bitno koju marku paste za zube koriste, a njih 35% lojalno je nekom od brendova paste za zube.

VELIKI KORISNICI
Kada uzmemo u obzir brojnost velikih korisnika kategorije, vidljivo je da nema većih razlika u usporedbi s općom populacijom Hrvatske. Veliki korisnici paste za zube podjednako su muškarci i žene, svih dobnih skupina, najviše ih je srednje obrazovanih, u bračnoj zajednici. Većina živi u gradovima, najviše njih na području Zagreba i okolice. Imaju prosječne ukupne prihode kućanstva od 8.000 do 14.000 kuna.

Najviše velikih korisnika pasti za zube pripada segmentu umjerenih obiteljskih ljudi. Pripadnici ovog segmenta predstavljaju prosjek po tome što su umjereni u većini životnih nazora. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenje doma. Vrednuju svoje slobodno vrijeme koje provode najčešće u obiteljskom krugu. Prate politička zbivanja i sport, ponekad se služe računalom. Što se tiče kupovnih sklonosti, najvažnije su im osobine proizvoda kao i image proizvoda. Tradicionalni kolektivizam je okvir kroz koji najčešće gledaju na društvo. Velika većina njih slobodno vrijeme voli koristiti za kućne zanimacije te konzumaciju kulture i doživljaja.

Više od polovice velikih korisnika pasti za zube tvrdi da radije bira hrvatske proizvode od stranih te da u hrvatske proizvode ima više povjerenja. Ukupno 59% njih tvrdi da kada pronađu brend koji im se sviđa, često mu ostaju vjerni. Od medija su najskloniji televiziji, internetu i časopisima.

STAVOVI I BRENDOVI
Više od tri četvrtine velikih korisnika pasti za zube smatra da pasta mora osvježavati dah. Njih 40% navodi da voli paste za zube s biljnim okusom, dok 41% tvrdi da preferira paste s blagim okusom. Ukupno 33% njih misli da su svi brendovi zubnih pasti isti s obzirom na učinak. Samo 25% velikih korisnika pasti za zube redovito koristi vodice za ispiranje usta.

Kroz BRANDpuls istraživanje prati se kako potrošači doživljavaju i koriste brendove unutar kategorije. Taj odnos se prikazuje kroz BRANDpiramide, gdje svaka razina označava jednu razinu odnosa korisnika i brenda. Jedna od najvažnijih je razina korištenja (usage) koja pokazuje na koliko potrošača možemo računati i kakva je vitalnost brenda. Korisnike smatramo onima koji su koristili brend u posljednjih šest mjeseci.

Top 3 brenda po korištenju među velikim korisnicima pasti za zube u Hrvatskoj su Aquafresh, Colgate i Signal. Aquafresh bilježi čak 45% korisnika, Colgate 38%, a Signal 33%.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Izvor: Ipsos

Prvi u kategoriji po lojalnosti je Aquafresh s 8% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.

Prethodni članakIso sport – s razlogom prvi izbor sportaša
Sljedeći članakNajveći izbor vina, piva i žestice u Vrutku