Paste za zube: Volimo poznate brendove

paste-za-zube-vizual-midiKada je u pitanju zaštita i održavanje zdravlja zubi potrošači se uvelike uzdaju u poznate brendove pasti za zube, pri čemu vodećih pet robnih marki dominiraju tržištem

Kategorija zubnih pasti nalazi se u stagnaciji posljednjih godinu i pol dana čime slijedi stagnacijski trend cjelokupne kategorije sredstava za osobnu njegu.

U prvoj polovici 2012. godine vodećih deset brendova pasti za zube zauzimalo je 90% količinskog tržišta, a prvih pet čak 70%. Najveći su dobitnici u tom periodu Zirodent, Colgate i Paradontax koji su uspjeli povećati svoj tržišni udio.

Plidenta je izgubila dio tržišta što je uglavnom posljedica migracije dijela kupaca Plidente koji su se prebacili na Colgate zubne paste.

Upravo Colgate bilježi najveći rast tržišnog udjela u prvoj polovici 2012., a uspjeh duguje osvajanju kupaca koji su prethodno bili kupci Plidente, Signala i Sensodynea, kao i povećanju lojalnosti kod već postojećih kupaca Colgatea.

paste-za-zube-brendovi-tablica-2012-1hyTRGOVAČKE MARKE
U održavanju i pokušaju povećanja tržišnog udjela vodeći brendovi primijenili su različite cjenovne strategije.

Tako su npr. kupci u prvoj polovici 2012. kupovali Aquafresh, Vademecum i Sensodyne po višim cijenama, dok su Colgate, Zirodent, Signal i Dontodent kupovali po nižim cijenama u odnosu na isto razdoblje 2011. godine.

Udio trgovačkih marki u Hrvatskoj kontinuirano raste linearnom progresijom i trenutno na FMCG razini iznosi 18%.

Zanimljivo je da kategorija zubnih pasti ne prati navedeni trend tako da u prvoj polovici 2012. trgovačke marke zauzimaju tek 6% tržišta s dm-ovim i Lidlovim markama kao nositeljima segmenta.

Mladen Kožić, Sales Manager
gfk-croatia-potpis

Prethodni članakVjerovnici Merkura pretvaraju dug u vlasnički udjel
Sljedeći članakHeineken s rastom kvartalne dobiti od 10%