PBZ osvojila nagradu za najaktivniju banku u financiranju izvoza

Predstavnici EBRD-a i PBZ-a  2Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), druga najveća financijska institucija u Hrvatskoj nagrađena je kao banka koja najaktivnije financira izvoz u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje svake godine za najuspješnije banke sudionice EBRD-ova Trade Facilitation Programa (TFP) u svim zemljama u kojima EBRD posluje.

Pokrenut 1999., TFP ima za cilj promociju međunarodne trgovine i trenutno uključuje više od 100 banaka sudionica u 26 zemalja u kojima EBRD posluje, s limitom od preko EUR 1.5 milijardi, te više od 800 konfirmirajućih banaka diljem svijeta.

PBZ je postala sudionik u EBRD-ovog Trade Facilitation Programme-a još 2009. kad je zaključila okvirnu kreditnu liniju sa željom da podupre financiranje izvoza, stavljajući naglasak na dulje ročnosti i izvoz iz Hrvatske.

Do sada je kroz Program financiran velik broj transakcija za pripremu proizvodnje i financiranja zaliha koje su omogućile PBZ-u da podrži izvoz klijenata iz sektora farmacije, brodogradnje, poljoprivrede, proizvodnje hrane, drvne i metalne industrije u zemlje Europe, CIS-a, Središnje Azije i kavkaskih zemalja.

“Srdačno čestitamo Privrednoj banci Zagreb na ovom zasluženom priznanju. Njena odlučnost da podupre izvoznike u ovim izazovnim vremenima je bila impresivna i drago nam je da je to ovom nagradom i priznato. EBRD je istovremeno ponosan što je pridonio ovom uspjehu sa svojim programom”, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, EBRD-ova direktorica za Hrvatsku.

“Zahvalio bih u ime PBZ-a na ovoj prestižnoj nagradi. Ona je dokaz da su konstantni napori PBZ-a da svojim klijentima pruži posebne proizvode za financiranje izvoznih poslova bili uspješni. Nastavit ćemo razvijati suradnju s EBRD-om, vrlo važnim strateškim partnerom PBZ-a, u ovom posebnom području omogućavajući našim klijentima da povećaju svoj izvoz, od čega je koristi imalo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo”, rekao je
Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a.

Od početka svog djelovanja u Republici Hrvatskoj 1991, EBRD je kao investitor podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3,1 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskim institucijama i energetici.

Prethodni članakAtlantic Grupa dobila posao s Philipsom težak 27 milijuna kuna
Sljedeći članakJamnica i dalje nedodirljiva među proizvođačima pića