Pelene: Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda

Za čak 78% svakodnevnih korisnika pelena s djecom do tri godine jako je bitno koju marku pelena kupuje, što nam govori o velikoj važnosti brenda u ovoj kategoriji. I lojalnost unutar kategorije je visoka: 60% korisnika kategorije lojalno je nekom brendu unutar kategorije

Ipsos nudi BRANDpuls alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju dječjih pelena te brendove unutar nje.

Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2017. godine na području Hrvatske.

KORISNICI PELENA
U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 8% stanovnika koji koriste dječje pelene u kućanstvu. Roditelja male djece do tri godine u Hrvatskoj imamo 9%, a od njih 49% koristi pelene u kućanstvu na svakodnevnoj bazi. Ostali pelene koriste rjeđe ili ih uopće ne koriste.

Za čak 78% svakodnevnih korisnika pelena s djecom do tri godine jako je bitno koju marku pelena kupuje, što nam govori o velikoj važnosti brenda u ovoj kategoriji. I lojalnost unutar kategorije je visoka: 60% korisnika kategorije lojalno je nekom brendu unutar kategorije.

Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju.

Oko 7% Hrvata očekuje da će u sljedećih godinu dana dobiti dijete. To su ljudi od 20-39 godina, srednje i visoko obrazovani, zaposleni, najčešće žive u Zagrebu i okolici. U braku su i imaju više ukupne prihode kućanstva.

Hrvati s malom djecom u kućanstvu, koji koriste svakodnevno pelene, češće su žene (59%), u dobi od 20 do 39 godina. Čak 35% ih je visoko obrazovano, a 69% zaposleno.

Ukupno 92% ih je u braku ili izvanbračnoj zajednici, dok 89% ovih korisnika ima jedno malo dijete do tri godine, a 11% dvoje djece. Imaju prosječne prihode kućanstva i pripadaju nižoj/srednjoj klasi. Najviše ih živi u Zagrebu i okolici te Slavoniji.

Najveći broj ovih korisnika pelena po svom životnom stilu pripada skupini osviještenih individualaca. Osobe koje pripadaju ovom segmentu žive urbanim stilom života i više su sklone aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta.

Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod.

Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak.

Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova.

Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Ne kupuju kako bi bili u trendu ili izrazili svoju osobnost, već su usmjereni prema kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Najčešći su kupci Konzuma, Kauflanda i Lidla.

EKONOMIČNA PAKIRANJA
Skoro svima svakodnevnim korisnicima pelena s malom djecom bitno je da su pelene mekane i omogućavaju bebinoj koži da diše. Za većinu je također bitna cijena pelena i da su pelene testirane od strane svjetskih instituta.

Također, većina ovih korisnika kupuje ekonomična pakiranja pelena. Više od pola roditelja male djece kupuje zalihu pelena za mjesec dana, a pri kupovini im nije važnija marka od sastava pelena.

Osim općenitog praćenja kategorije pelena, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih pola godine. Promatrano među svakodnevnim korisnicima pelena s malom djecom u kućanstvu, najčešće korištene pelene su Pampers.

Na drugom mjestu nalazi se Baby Love, a na trećem Violeta pelene.

Prethodni članakPucar: Podravka zainteresirana za Ledo
Sljedeći članakProizvodi za djecu i bebe: Cjenovna bitka u katalozima i letcima