Perutnina Ptuj: Pad prodaje u Srbiji i Hrvatskoj

perutninaPerutnina Ptuj je na razini grupacije ostvarila u prošloj godini čistu dobit od 92.000 eura, objavili su iz Perutnine nakon održane Skupštine društva.

Ptujska grupa je završila 2015. sa znatno nižom neto dobiti od prošle godine kada je iznosila gotovo šest milijuna eura, ali to je još uvijek puno bolje nego u 2013. godini, kada je bilježila više od 34 milijuna neto gubitka.

Nova uprava Perutnine, koju je imenovao novi vlasnik SIJ navodi da je grupacija, bez obzira na cjenovni pritisak, uspjela zadržati visok nivo prometa, uglavnom zbog povećane prodaje u Sloveniji i većeg izvoza na strana tržišta na kojima grupa ne posjeduje podružnice.

Na nivou Grupe je tako prošle godine ostvaren prihod od 247 milijuna eura, što je za četiri posto manje nego prethodne godine, dok su u isto vrijeme u Sloveniji i u izvozu na nedomicilna tržišta povećani prihodi od prodaje za oko tri posto. Prodaja na razini matičnog društva sa 144 milijuna u 2014. godini porasla na 148,5 milijuna prošle godine.

Perutnina je prošle godine dosegnula 22,8 milijuna eura operativne dobiti (EBITDA), što je 13 posto manje nego u prethodnoj godini.

“Glavni razlozi su manji obujam prodaje na tržištu Srbije, gdje je prodaja pala 10,5 posto, i Hrvatske, gdje je pala za osam posto, te ostvarene niže prosječne prodajne cijene na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine”, priopćila je tvrtka, koju, otkako su je ove godine preuzeli ruski vlasnici, navodi Tibor Simonka. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakLogistika: Poboljšajte performanse vašeg skladišta
Sljedeći članakCijene hrane dosegnule najvišu razinu u godinu i pol dana