PIK Vinkovci: Otvoreno suvremeno skladište za povrće

pik-vinkovci-otvorenje-skladista-lipovac-kolovoz-2012-003Tvrtka PIK Vinkovci iz sastava koncerna Agrokor otvorila je danas u Lipovcu novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2500 metara kvadratnih i kapaciteta 5000 tona, izvijestili su iz tvrtke.

Skladište se sastoji od šest najsuvremenije opremljenih komora koje osiguravaju očuvanje vrhunske kakvoće proizvoda, a sadrže ukupno 5000 box paletnih mjesta. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 17,5 milijuna kuna.

Ukupni skladišni kapaciteti na lokaciji Lipovac imaju preko 12.000 tona, a do kraja godine u sklopu skladišnog centra planira se otvoriti linija za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, linija za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav za potrebe skladištenja luka ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna.

Na ovoj se lokaciji također nalaze dvije hladnjače i podno skladište ukupnog kapaciteta 7000 tona te pakirnica s dnevnim kapacitetom pakiranja 150.000 kilograma povrća.

“Zbog povećane potrebe luka na tržištu zaključujemo da su velike mogućnosti proširivanja skladišnih kapaciteta i povećanja poljoprivredne proizvodnje, na čemu ćemo raditi i u budućnosti kako bismo i dalje opravdavali titulu najvećeg proizvođača luka u Hrvatskoj”, izjavio je prigodom otvorenja Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci.

Svečanom otvorenju novog paletnog skladišta prisustvovala je i Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokor koncerna, te je tom prilikom poručila: “Ovo je samo jedna u nizu investicija koje Agrokor trenutno završava jer u Agrokoru čvrsto vjerujemo da su samo nove investicije realna osnova za izlaz iz krize, za podizanje zapošljavanja, odnosno za rast BDP-a. Stoga unatoč krizi i dalje optimistično ulažemo i na taj način podižemo vrijednost svojih kompanija.”

Od 1994. godine, od kada PIK Vinkovci posluje u sustavu Agrokor koncerna, pokrenute su velike investicije u povrtlarstvo s ciljem razvoja domaće proizvodnje i povećanja prodaje domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu. Ukupne investicije Agrokor koncerna u tvrtku PIK Vinkovci prelaze iznos od 500 milijuna kuna, od čega je 43 milijuna kuna uloženo u objekte i opremu pogona u sustavu tvrtke, kaže se u priopćenju.

Primarna proizvodnja Lipovca odnosi se na proizvodnju, skladištenje i pakiranje konzumnog i industrijskog povrća – konzumnog luka, krumpira, celera, graška te kukuruza kokičara, a specijalizirana je za proizvodnju i pakiranje luka i krumpira. Godišnja proizvodnja konzumnog luka u Lipovcu zadovoljava potrebe četvrtine hrvatskog tržišta, a u 2011. godini ostvareni su rekordni prinosi luka u visini 9300 tona.

Za proizvodnju crvenog luka PIK Vinkovci d.d. usvojio je nizozemsku tehnologiju i kupio liniju strojeva kako bi se mogao uključiti u vrlo jaku konkurenciju u ovoj proizvodnji.

PIK Vinkovci posjeduje oko 6000 hektara oranica, dijelom u vlasništvu, dugogodišnjem zakupu ili zakupu pravnih i fizičkih osoba. U Lipovcu je najviše površina zasijano lukom (271 ha), graškom (246 ha) i kukuruzom kokičarom (300 ha).

Prethodni članakRBA analize: U 2012. povratak pada prometa u trgovini na malo
Sljedeći članakVeliki trgovci prilike za rast vide u malim trgovinama