Pivo, radler, cider – Promometar: Stisak promocija popušta

promometar-pivo-radler-cider-ftd 777U usporedbi s 2014. godinom, lani se udio prodaje piva ostvaren kroz promotivne aktivnosti spustio s 36% na 31%, radlera s 40% na 25%, a cidera s 5% na 4%

bullet-promometar-pivo-nielsenPivo je primjer kategorije kakvoj se zasigurno svaki proizvođač nada – smanjenje promotivnog pritiska i vrijednosni rast kategorije.

Tijekom 2015. godine desilo se upravo to – udio prodaje ostvaren kroz promotivne aktivnosti spustio se s 36% na 31%, a kategoriji je izmjeren blagi količinski pad prodaje (-1,7%) te vrijednosni rast (+1,9%).

Većina kupaca nastavila je kupovati podjednaku količinu piva bez obzira na manji obujam promocija na policama. Između ostalih faktora, ovaj trend je pokrenula promjena zakonske regulative prema kojoj na polici ne može postojati npr. “3+1 gratis” pakiranje ukoliko u ponudi nije izlistan pripadajući osnovni proizvod.

kompozicija prodaje pivaOva je promjena dijelom preusmjerila prodaju kategorije s gratis pakiranja na prodaju kroz cjenovne akcije, dok su s druge strane kupci počeli kupovati pivo po redovnoj cijeni. Ova činjenica otvara pitanje u kojoj je mjeri stvarno potrebno promovirati kategoriju, a pogotovo tijekom visoko sezonalnih mjeseci. Prosječan cjenovni popust prema krajnjem kupcu iznosi 16% te je ujednačen između tri najveća proizvođača.

U okviru kategorije piva često se promatraju i segmenti cidera i radlera. Najveći dio cider pića prodaje se po redovnoj cijeni (96%) uz povremene cjenovne akcije i popuste do 10%. Radleri su, s druge strane, segment koji se znatno učestalije nađe na promotivnoj akciji (25%), uz prosječan popust od 20%.

dijana-knezevic-nielsen

Prethodni članakOčekujte velika ulaganja Adris Grupe do 2019. godine
Sljedeći članakPotrošačke cijene u svibnju pale rekordnih 1,8 posto