Pivovarna Laško bez odluke o ponudi Agrokora

Nadzorni odbor slovenske Pivovarne Laško u petak nije donio odluku o prodaji 23,34 posto svojih dionica u najvećem slovenskom trgovačkom lancu “Mercator”, potvrdili su nakon sjednice direktor PL-a Dušan Zorko i član odbora Vladimir Malenkovič koji je na sjednici imenovan predsjednikom nadzornog odbora.

pivovarna-lasko-znak-midiMalenkovič je izjavio da se nadzorni odbor informirao o najnovijem tijeku događaja, da su na stolu i dalje dvije opcije: i dalje važeća ponuda Agrokora od 221 eura za dionicu Mercatora, te inicijativa da Pivovarna Laško pristupi konzorciju kojemu bi zajedno sa slovenskim bankama suvlasnicama Mercatora bio prodan natpolovični paket dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

“Upravu smo zadužili da nastavi s aktivnostima”, rekao je Malenkovič.

To je nakon sjednice nadzornog odbora potvrdio i direktor PL-a Dušan Zorko, rekavši da je Agrokor produljio rok svoje ponude, ali da se o njoj nije odlučivalo, te da nije donesena ni odluka o pristupanju konzorciju banaka za prodaju većinskog udjela Mercatora na novom natječaju, kako je predložila uprava Mercatora.

Nadzorni odbor PL-a o Agrokorovoj ponudi trebao se izjasniti u utorak, ali je sjednicu prekinuo nakon što je iz vladina ureda za zaštitu tržišnog natjecanja dobio obavijest o rješenju po kojemu su mu ograničena vlasnička prava glede Mercatorovih dionica, što znači da ih ne može prodati bez pristanka državnog regulatora.

U međuvremenu, državni fond KAD predložio je sazivanje izvanredne skupštine Pivovarne Laško na kojoj bi se u roku dva mjeseca donijela odluka o dokapitalizaciji prezadužene Pivovarne Laško izdavanjem novih dionica.

KAD je u svojoj inicijativi naveo da je kao manjinski suvlasnik PL-a spreman sudjelovati u dokapitalizaciji za koju bi se na skupštini moralo izreći 75 posto dioničara, te da teško financijsko stanje Pivovarne Laško ne može biti prevladano samo prodajom Mercatorovih dionica.

Nakon toga bi naime ostao vrlo visok dug i troškovi servisiranja, pa je izlaz u dokapitalizaciji od 18 milijuna eura.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u četvrtak je, komentirajući medijske ocjene u Hrvatskoj da je slovenski regulator blokirao posao Pivovarne Laško i Agrokora, izjavio da nije bilo političkog pritiska na ured za zaštitu tržišnog natjecanja i da je on odluku donio samostalno.

U Sloveniju je dobro došao svaki strani investitor s “poštenim strateškim interesima” kojemu nije cilj samo “neprijateljsko preuzimanje” kako bi se riješio konkurencije, istaknuo je tom prilikom Pahor.

Slovenski mediji tvrde da je odgoda odluke o Mercatorovim dionicama koje posjeduje PL pokušaj sadašnje uprave da proširi manevarski prostor, budući joj banke još uvijek nisu reprogramirale visoke dugove od kojih gotovo polovica dospijeva sredinom godine.

Mediji procjenjuju da je još uvijek moguće da uprava prihvati Agrokorovu ponudu, ali uz “odgodni uvjet”, što po obligacijskom pravu znači da bi mogući kupoprodajni ugovor s Agrokorom postao valjanim samo ako bi ga dopustio državni regulator i tek nakon što on o tome donese rješenje. (H)

Prethodni članakFufeng želi uložiti 100 milijuna dolara u pogon u Koprivnici
Sljedeći članakUpravljajte svime jednim daljinskim upravljačem