Pjaca – Trgovina za male i velike kupce

Kao odlična i logična lokacija dućana Pjaca nametnuo se prostor na donjoj etaži šoping centra Joker, smještenog na dohvat ruke Splićanima i njihovim gostima, a koji je vlasnik uredio uz pomoć dizajnerice interijera.

Pjaca, ili službeno Narodni trg, (prema bilješkama Turističke zajednice dalmatinske metropole, još jedan trg u Splitu kojeg nitko ne zove njegovim pravim imenom) prvi se put spominje u 13. stoljeću kao Širina sv. Lovre i prvi je naseljeni dio grada izvan Dioklecijanove palače. Već je stoljećima popularna Pjaca središnja pozornica gradskog života. Tu je, među ostalim važnim građevinama, i jedna od i u globalnim razmjerima najstarijih još uvijek otvorenih knjižara Morpurgo koja i danas izgleda skoro kako je izgledala 1861.

U Pjaci su svježu tjesteninu koju je kuhar u početku radio na licu mjesta zamijenili nenadmašni talijanski njoki

Na Pjaci je stoljećima i gradski sat jedinstven po svoje 24 umjesto 12 znamenaka, a u okolnim kafićima Splićani su oduvijek nalazili mjesto za odmor, susrete, kutak u kojem su mogli vidjeti i biti viđeni te pretresti najvažnije događaje iz grada. Upravo zbog toga što se na svakoj pjaci, a posebno na onoj splitskoj, odvija sve važno, gdje je uvijek zanimljivo i živo, prije malo više od tri godine odlučio je prekaljeni poduzetnik Nikola Matić svoju novootvorenu trgovinu nazvati jednostavno i pamtljivo Pjaca, vodeći se mišlju kako mala trgovina dobro opskrbljena raznovrsnim delicijama nedostaje gradu pod Marjanom.

Kao odlična i logična lokacija nametnuo se prostor na donjoj etaži šoping centra Joker, smještenog na dohvat ruke Splićanima i njihovim gostima, a koji je uredio uz pomoć dizajnerice interijera. U siječnju ove godine Nikoli se kao partner i suvlasnik trgovine pridružio Tonči Vujnović, koji se kao voditelj regije i voditelj ključnih kupaca u renomiranim tvrtkama već više od 20 godina bavi veleprodajom i trgovinom općenito. “Dosadašnja iskustva dragocjena su mi jer sam iskusio obje strane trgovine, a poučen time odlučili smo da Pjacu usmjerimo i prema veleprodaji odnosno kanalu ugostiteljstva i hotela”, objašnjava Tonči ovaj zaokret poslovne politike.

U dijelu koji se odnosi na maloprodaju pročistili su asortiman, pronašli najbolje domaće proizvođače, a za onim što ne nalaze na domaćem, posegnuli na inozemno, ponajviše talijansko tržište. Iako reduciran, asortiman i dalje broji čak 567 artikala.

HVALJENI NJOKI
U Pjaci su tako svježu tjesteninu koju je kuhar u početku radio na licu mjesta zamijenili nenadmašni talijanski njoki koji jednako odlično prolaze kod vlasnika restorana kao i kod maloprodajnih kupaca. “Ovi se njoki proizvode toplim postupkom što im osigurava trajnost do šest mjeseci. Naši partneri u lokalnim restoranima njima su oduševljeni jer je razliku u odnosu na svježe pripremljene teško pronaći, a gotovi ipak znatno skraćuju cjelokupni postupak što im je, posebno u aktualnim uvjetima kroničnog nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, od presudne važnosti”, objašnjava Tonči. U proteklih nekoliko godina poslovanja Pjace pokazalo se kako kupcima od ključne važnosti nije ni svježe voće te se sada u trgovini može naći samo provjereno povrće, a Tonči, kao i kupci, s posebnim nestrpljenjem očekuje dolazak mladog ličkog krumpira i drugih plodova provjerenih domaćih proizvođača.

Svoje dobavljače Tonči gotovo ljubomorno čuva i pomno pazi na pošten odnos s njima jer su mu oni i njihovi proizvodi izuzetno dragocjeni. “Pouzdane je suradnike relativno teško naći jer su ili preveliki za naš tip dućana ili pak premaleni da bismo s dovoljnim količinama opskrbili naše maloprodajne i veleprodajne kupce”, naglašava Tonči otkrivajući ipak kako robu nabavlja iz svih krajeva Hrvatske. Do proizvođača zadovoljavajućih količina jaja došao je, primjerice, putem Facebooka i od njega zatražio svojevrsnu ekskluzivu. Smatra kako su ovakvim aranžmanom svi na dobitku jer Pjaca ima dovoljne količine, a proizvođač osiguran plasman i manje troškove dostave budući da sva roba ide na jedno mjesto. Splićani se kod njih jednako rado opskrbljuju i ukiseljenim proizvodima, primjerice artičokama i krastavcima, kao i raznovrsnim asortimanom od rajčica, a za obje kategorije kupaca nabavili su i različite vrste brašna. Tonči kao pravi stručnjak otkriva kako im je u ponudi primjerice ono s oznakom 000 posebno namijenjeno izradi tjestenine, dok oznaka 00 (zero-zero) znači da je izvrsno za talijanski klasik pizzu, a brašno tipa 0 najbolje je upotrijebiti kod pripreme kruha, ali i nekih pizza. “Brašna su nam kategorizirana po boji pa kupci i po tome mogu znati koja im je namjena i kako dobiti najbolje rezultate”, ističe Tonči dodajući kako Pjaca nudi i kruh domaće proizvodnje uz koji se odlično nadopunjava bogati izbor raznih sireva.

PRIHVATLJIVE CIJENE
U Pjacu ponajviše navraćaju posjetitelji trgovačkog centra, a suvlasnik je primijetio kako su im kupci u jednakoj mjeri oni više platežne moći kao i oni s nešto plićim džepom, što je dokaz da su ljudi općenito sve više svjesni kako je važno kvalitetno se i ukusno hraniti. Iako u dućanu nude neke artikle koji bi se mogli svrstati u delikatese i time biti skuplji, Pjaca je u mnogočemu čak i jeftinija od obližnjih supermarketa velikih trgovačkih lanaca.

Iz dućana se opskrbljuju hoteli i restorani, a traženi proizvodi do njih stižu najkasnije 12 sati od narudžbe

Što se poslovanja s veleprodajom tiče, trenutačno se iz Pjace opskrbljuje nekolicina vrhunskih hotela i 30-ak restorana iz Splita i okolice. Cilj je vlasnika da do kupaca traženi asortiman stigne najkasnije 12 sati od narudžbe pa si stoga za sada nisu zadali prevelike udaljenosti. “Po potrebi dostavljamo i nedjeljom jer smo svjesni koliko je bitno kupcima u svakom trenutku biti na raspolaganju te koliko je važno u poslovnom odnosu uspostaviti partnersku suradnju i pokazati se pouzdanim dobavljačem”, naglašava Tonči dodajući kako odličan odnos vlada i među šest zaposlenih koliko ih trenutačno opslužuje potrebe Pjace u malo- i veleprodaji.

“Da bi bio uspješan u svom poslu trgovac mora ponajprije u potpunosti poznavati vlastiti asortiman i biti spreman sve o njemu ispričati kupcima”, zaključuje Tonči dodajući kako Pjaca ima sreću jer su uspjeli pronaći pouzdane djelatnice uz koje niti najmanje maštoviti neće ostati gladni jer su uvijek spremne preporučiti i sastojke kao i najbolje recepte po kojima oni mogu biti pripremljeni.

Do kraja 2023. namjeravaju nastaviti početkom godine zadanim tempom i biti neprestano na usluzi svojim klijentima i načinom, ali i brzinom dostave te cijenom ponuđene robe, a nakon ljetne sezone nadaju se otvoriti još jedno prodajno mjesto. Za sljedeću godinu planovi su ambiciozniji, a uključuju otvaranje trgovina u Dubrovniku, Zagrebu i Zadru u kojima bi u potpunosti preslikali sadašnji način rada jer su uvjereni kako za HoReCa segment imaju upravo ono što im treba. Za sada im je najbitnije zadržati stečeno povjerenje maloprodajnih kupaca kao i HoReCa segmenta te odlične poslovne odnose s dobavljačima i proizvođačima.

Prethodni članakIgor Mačečević novi je voditelj logistike u tvrtki Meta Mate
Sljedeći članakPevex počinje graditi prodajni centar u Zaboku