PLMA: Svijet privatnih marki na dlanu

Segment proizvodnje privatnih robnih marki sve je važnije poslovno područje u strateškim planovima hrvatskih proizvođača. Oni najhrabriji među njima stali su oči u oči s globalnom konkurencijom na najvećoj svjetskoj izložbi privatnih marki u Amsterdamu uvjereni u to da na zahtjeve međunarodnih trgovaca mogu odgovoriti i svojom kvalitetom i volumenom proizvodnje.

Najveća svjetska izložba privatnih robnih marki “PLMA’s World of Private Label” održana je u izložbenom centru RAI u Amsterdamu u organizaciji Udruženja proizvođača privatnih marki (Private Label Manufacturers Association – PLMA). Ovogodišnji međunarodni sajam “Svijet privatnih robnih marki” bio je veći nego ikad, a dvodnevnom događaju nazočilo je više od 16.000 kupaca i posjetitelja iz 120 zemalja.

Prvoga dana manifestacije otvoren je program predizbornog seminara s objavom pobjednika međunarodnih nagrada pod nazivom “Pozdrav izvrsnosti” (“Salute to Excellence”), koje prepoznaju inovativnost u privatnim robnim markama. Više od 500 prehrambenih i neprehrambenih proizvoda iz 88 trgovačkih lanaca koji dolaze iz 23 zemlje razmatrano je za dodjelu ovih prestižnih nagrada. Osim toga, gotovo 350 vina ocijenjeno je za najbolju kvalitetu i vrijednost koje donose potrošačima.

Na seminaru koji je uslijedio, Lidia Palubina iz tvrtke Kantar Consulting održala je prezentaciju o globalnom utjecaju Alibabina koncepta maloprodaje, dok se Ben Miller iz IGD-a usredotočio na budućnost tradicionalnih trgovaca.

Na izložbenoj platformi bilo je 2.700 izlagača iz više od 70 zemalja, uključujući 60 nacionalnih i regionalnih paviljona, među kojima je bio i hrvatski. Izložbeni prostor obuhvatio je gotovo 42.000 četvornih metara i 15 izložbenih dvorana u RAI Centru. Proizvodi predstavljeni na izložbenom prostoru uključivali su svježu, zamrznutu i ohlađenu hranu, suhe namirnice i pića, kao i neprehrambene kategorije, uključujući kozmetiku, zdravlje i ljepotu, kućanstvo i kuhinju, auto njegu, vrt, kućanstvo i kućnu radinost (DIY).

Posebna je atrakcija predstavljao PLMA-ov “Idea Supermarket”, gdje su sudionici mogli vidjeti prikaze proizvoda privatne robne marke koji su odabrani kao pobjednici “Pozdrav izvrsnosti” nagrada. “Supermarket Idea” također je prikazivao proizvode privatnih robnih marki koji su bili primjer važnih potrošačkih trendova trgovaca u Europi, SAD-u, Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Više proizvoda bilo je vidljivo na sajmu “New Product Expo”, na kojem je prikazano više od 600 novih proizvoda i ambalaže za privatnu marku odabranih zbog njihove inovativnosti i originalnosti.

Ključni naglasak ovogodišnjeg međunarodnog sajma “Svijet privatnih marki” bila je “Slušaj buzz” (“Listen to the Buzz”), što zapravo označava tisuće razgovora koji su se odvijali na izložbi između trgovaca i izlagača na ovoj najvećoj svjetskoj izložbi privatnih robnih marki.

HRVATSKI IZLAGAČI
I hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda sudjelovali su na ovom velikom svjetskom sajmu. Interes raste, a ove je godine nastupilo ukupno 19 izlagača iz Hrvatske. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) svoje su proizvode svjetskom tržištu predstavile tvrtke Apimel, C-M, Conex trade, Hermes International, Iskra Zelina kemijska industrija, Kanaan, Medo-flor, Pekar, Zvijezda plus i Žito, dok su samostalno nastupile tvrtke Alfacare, Čuljak, Incite code, Meteor grupa – Labud, Milsing, Net, Neva, Vimi i Zagrebačke pekarne Klara.

Zoran Radan iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK u svom je odgovoru na naš upit istaknuo kako je ovaj sajam izuzetno važan za prezentaciju hrvatskih proizvoda i proizvođača zbog jako velikog i stalno rastućeg značaja trgovačkih marki u današnjoj trgovini, a da je tomu tako dokaz je i sam sajam koji raste iz godine u godinu. On je mišljenja kako izvoz domaćih proizvoda na šire europsko i svjetsko tržište kroz proizvodnju trgovačkih marki ima sve veći potencijal razvoja. “Svjedoci smo sve većeg značaja izvoza naših proizvoda putem robnih marki poznatih trgovačkih lanaca koji robu proizvedenu u Hrvatskoj za njihove trgovine u našoj zemlji plasiraju i u maloprodajnu mrežu tog lanca u inozemstvu”, naglasio je Radan.

DOJAM VELIKOG POTENCIJALA
Svoje ekološke i konvencionalne džemove u Amsterdamu je izložila tvrtka Hermes International iz Varaždina, koja izvozi 85 posto od ukupne proizvodnje u SAD i Kanadu, a cilj im je privući neke od većih kupaca i u Europi. “Imamo novu tvornicu blizu Varaždina koju smo otvorili djelomično sa sredstvima IPARD programa te imamo kapacitete za dodatnu prodaju. U proizvodnji ekoloških i ekskluzivnih džemova postigli smo visoki stupanj kvalitete jer radimo već 12 godina za zahtjevno američko tržište, rekao je direktor tvrtke Neb Chupin dodajući kako Hermes International uz podršku HGK na međunarodnim sajmovima izlaže od 2008. te su do sada nastupali na sajmovima Sial u Parizu, Anuga u Kölnu i Biofach u Nürnbergu, a ovo im je bio premijerni nastup na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu.

Istaknuvši kako im je glavni cilj nastupa na ovoj izložbi ostvariti nove kontakte kako u prodaji, tako i u drugim poslovnim područjima, te popratiti trendove i inovacije koje su prisutne na sajmu, Chupin je zapravo sumirao cilj nastupa i svih ostalih izlagača.

Priliku za promocijom iskoristila je i Zvijezda plus koja je ove godine imala svoj drugi nastup na sajmu te je izlagala vlastite brendove kao i private label proizvode. Sa svojim proizvodima Zvijezda je prisutna na 21 tržištu, a tijekom 2018. u izvozu je zabilježila 10 posto količinskog rasta. Osim otvaranja novih tržišta izvan EU-a, poput plasmana na tržište SAD-a ili Južne Koreje, rast izvoza bilježi se u Europi, uz nove kupce u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švedskoj i Albaniji. Osim toga, kompanija kontinuirano radi na pronalasku niša koje osiguravaju kvalitetan volumen kao što je višegodišnja proizvodnja kosher proizvoda za specifična tržišta i potrošače. Konkretno, na proizvodima s kosher certifikatom temelji se Zvijezdin izvoz u Francusku gdje se na policama specijaliziranih kosher trgovina mogu naći tvrdi i mazivi margarini.

“Već smo nekoliko godina fokusirani na povećanje prodaje na inozemnim tržištima, a cilj nam je prodavati proizvode pod Zvijezda brendom na tržištima koja prepoznaju kvalitetu i tradiciju naše kompanije koja traje više od stoljeća. Kod izlaganja na inozemnim sajmovima uvijek vodimo računa o različitim preferencijama potrošača s različitih tržišta. Stoga su ključne Zvijezdine konkurentske prednosti u izvozu iznimna kvaliteta njezinih proizvoda te stručnost tehnologa koji uspijevaju ‘pogoditi’ specifične potrebe potrošača na različitim tržištima i prilagoditi proizvode njihovim potrebama”, rekao je direktor prodaje Zvijezde Marko Radunović.

SLAVONIJA U AMSTERDAMU
Izuzetno aktivan hrvatski izlagač na velikim međunarodnim sajmovima u zadnje je dvije godine vinkovački Pekar, tvrtka najpoznatija po svom asortimanu krušnih mrvica i pekarskih proizvoda koje nakon Hrvatske i regije žele ponuditi i svjetskom tržištu. Pekar je lani nastupio na sajmovima Iba u Münchenu i Sial u Parizu, a ove je godine pored PLMA sajma u Amsterdamu u planu i nastup na najvećem svjetskom prehrambenom sajmu Anuga u Kölnu kasnije ove godine. Iz tvrtke poručuju da istim tempom nastavljaju i dogodine.

“Sajmovi su izuzetno važni i dio su naše dugoročne strategije. Veliki su to financijski izdaci tako da nije dovoljno samo izlagati na sajmu. Potrebno je pažljivo isplanirati iskorak na strana tržišta u svim pogledima poslovanja i kada se posloži cijela priča, rezultat neće izostati. Osim toga, trendovi pokazuju da su sajmovi opet ‘u modi’ i da su sve bitniji, kako zbog novih, tako i zbog postojećih kupaca. Osobni kontakt još uvijek ima svoju vrijednost, možda čak i više nego prije”, ističe direktor prodaje Pekara Domagoj Radić te dodaje kako uz velike međunarodne manifestacije ne zanemaruju niti domaće sajmove na kojima također redovito izlažu. O proizvodnji privatnih marki kažu kako je to vrlo važan poslovni segment.

“Proizvodnja privatnih marki za nas je izuzetno bitna, možda čak jednako kao i daljnji razvoj vlastitih brendova. Mi smo se specijalizirali za određene proizvode i tu imamo dovoljne kapacitete proizvodnje tako da nam proizvodnja privatnih marki ne predstavlja problem. Proizvodnja privatnih marki nam ujedno pomaže u stvaranju boljih odnosa s kupcima, a posebno s trgovačkim lancima kod kojih je već godinama prisutan trend rasta privatnih marki na policama. Isto tako, na neka tržišta je lakše početi izvoziti ako je riječ o privatnoj marki”, navodi Radić.

Na upit smatra li da proizvodnja privatnih marki može predstavljati veliku priliku za hrvatske proizvođače bez krzmanja odgovara potvrdno, no i dodaje kako je preduvjet za to visoki stupanj konkurentnosti koji se ne može postići bez promišljene dugoročne strategije i kapaciteta odnosno specijalizacije. Svojim nastupom i ostvarenim kontaktima na ovogodišnjem sajmu “PLMA – Svijet privatnih marki” u Pekaru su vrlo zadovoljni.

“Uvijek može bolje i mi nastojimo uvijek biti bolji nego zadnji put. Međutim, ovaj sajam je poseban i zahtjevan. Ali možemo se pohvaliti jako bitnim kontaktima te još važnije – konkretnim upitima. Što ne znači da ne radimo na tome da ubuduće imamo još bolje rezultate”, zaključili su iz ovog proizvođača kojemu izvoz raste iz godine u godinu i trenutno čini oko četvrtine godišnjeg prometa uz trend rasta iz mjeseca u mjesec pri čemu su im glavna izvozna tržišta Austrija, Njemačka, Slovenija, Poljska, Bugarska i druge zemlje EU-a.

Što onda reći o izvoznom potencijalu Žito grupe a da riječ izrazi potencijal koji je ova grupacija izgradila. Snažan investicijski ciklus u kojem je tijekom zadnjih nekoliko godina ova kompanija sa sjedištem u Osijeku uložila više od 700 milijuna kuna, najvećim dijelom u pogone za proizvodnju pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, vrlo je jasno označio strateško usmjerenje u budućnosti – izvoz. Jedan od važnih kanala za prezentaciju svakako su veliki međunarodni sajmovi pa je tako Žito grupa svoje proizvode predstavila na sajmu Anuga u Kölnu i Tutto Food u Milanu, a sada su svoje proizvodne kapacitete odlučili ponuditi i trgovcima za proizvodnju njihovih privatnih marki.

“Svi naši proizvodi posjeduju velik izvozni potencijal, a mesni proizvodi među njima imaju poseban potencijal rasta. Sajmovi su prostor za susret ponude i potražnje, a u samo nekoliko dana ostvaruje se značajan broj kontakata sa zainteresiranim stranama. Uz pronalaženje novih prilika, sajmovi su nam također važni i u aspektima učvršćivanja odnosa s postojećim partnerima, praćenja trendova i konkurenata”, rekli su nam iz Žito grupe. Kada je riječ o važnosti koju za poslovanje hrvatskih proizvođača može imati proizvodnja privatnih marki za domaće i strana tržišta, u Žito grupi ističu kako je sektor proizvodnje privatnih marki rastući segment, kako u Žito grupi, tako i među ostalim hrvatskim proizvođačima upravo zbog potencijala koji premašuju potrebe lokalnog tržišta.

“Kao proizvođač osnovnih namirnica, proizvodnja trgovačkih marki čini značajan dio naše ukupne proizvodnje koja se disperzira u Hrvatskoj, ali i na strana tržišta. Uzimajući u obzir naše proizvodne kapacitete, koje konstantno širimo, jasno je zašto se oslanjamo i na proizvodnju trgovačkih marki”, ističu iz kompanije te dodaju kako nastupe na PLMA-u smatraju vrlo vrijednim i zbog toga na ovoj izložbi sudjeluju već treću godinu. Inače, glavna izvozna tržišta Žito grupe su Italija, Češka, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Trenutno izvoze 50 posto svojih ulja u Češku i Slovačku te 50 posto brašna koje proizvedu u države bivše Jugoslavije. Poručuju kako će aktivnosti grupe u sljedećim godinama biti fokusirane na porast izvoza na 85 posto te da u tom cilju već imaju u funkciji Žito GmbH u Münchenu te partnere, distributere i prodajne agente u državama diljem Europe. “Svako mjesto koje okuplja i struku i konkurente prilika je za uvid u tržište, na taj se način možemo upoznati s trendovima prehrambene industrije te uvidjeti u kojim aspektima imamo mjesta za razvoj. Sajmovi nam, a vjerujem i ostalim poslovnim subjektima, pojednostavljuju komunikaciju s postojećim i potencijalnim partnerima. S tog smo aspekta vrlo zadovoljni našim nastupima na PLMA-u. Ono što je očito jest da je važan kontinuitet u nastupima, budući da smo iz godine u godinu sve zadovoljniji ishodom sajma”, zaključili su iz Žito grupe.

Mišljenja koja su izrazili navedeni hrvatski proizvođači više su nego jasan pokazatelj potencijala koji proizvodnja privatnih robnih marki za izvoz može imati na ukupnu hrvatsku proizvodnju. Hrvatsko je tržište maleno i za dugoročnu perspektivu važno je okretati se prema međunarodnim prilikama pri čemu u tom kontekstu podjednako mogu biti uspješni i veliki domaći proizvodni sustavi s velikim kapacitetima proizvodnje, kao i mali proizvođači koji nude proizvode visoke dodane vrijednosti. Potražnja za privatnim robnim markama raste, a domaći bi proizvođači ponuđenu priliku trebali iskoristiti.

Prethodni članakcargo-partner predstavlja novu “container tracking” uslugu
Sljedeći članakVindi sokovi – u novom izdanju