Podravka otpušta 153 radnika

Nastavljajući započete promjene u kompaniji s ciljem optimizacije troškova i racionalizacije poslovanja, u skladu s Programom zbrinjavanja uz isplatu stimulativnih otpremnina, tijekom listopada i studenog Podravka otkazat će 153 ugovora o radu.

podravka-zgradaKako se navodi u priopćenju navedeni program zbrinjavanja nastavak je cjelokupnog restrukturiranja poslovanja Grupe Podravka koje se intenziviralo u 2008. godini reorganizacijom kompanije. Sve promjene provode se s ciljem usklađivanja poslovanja Podravke s postojećim uvjetima tržišnog gospodarstva, odnosno povećanjem učinkovitosti poslovnih procesa i racionalnosti u poslovanju. Restrukturiranje se u najvećoj mjeri ostvaruje kroz spomenute organizacijske promjene, intenziviranjem automatizacije i informatizacije poslovnih procesa te izdvajanjem nematičnih djelatnosti.

Nadalje, u priopćenju se navodi da su tijekom rujna 2008. godine izvršene značajne organizacijske promjene s ciljem usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovnih aktivnosti, a taj je proces nastavljen i u 2009. godini. Nastavljena je i modernizacija proizvodnje te informatizacija i automatizacija poslovnih procesa u svim organizacijskim cjelinama, što je rezultiralo povećanjem učinkovitosti i viškom radnika.

Osim unapređenja informacijske tehnologije, do viška radnika dovele su i investicije u logistici i distribuciji, primjerice otvaranjem skladišno-distributivnog centra u Dugopolju i reorganizacijom unutar logistike zatvorena su manja skladišta. Program zbrinjavanja radnika posljedica je ozbiljnog restrukturiranja kompanije čiji su rezultati već vidljivi. Naime, programom zbrinjavanja kao i ostalim procesima restrukturiranja provedenim ove godine, broj zaposlenih u Podravki smanjen je za oko 400 radnika.

“Cilj je širenje matičnih djelatnosti te usmjeravanje materijalnih i ljudskih resursa u produktivne, profitabilne i dugoročno održive aktivnosti kompanije. Prije zbrinjavanja viška radnika Podravka je iskoristila sve mogućnosti zadržavanja radnika, pa su tako svi radnici za koje je to bilo moguće prekvalificirani ili dokvalificirani te premješteni u druge organizacijske cjeline unutar kompanije. Isto tako, veliki broj radnika zaposlen je na poslovima u drugim društvima unutar Grupe”, stoji u priopćenju.

Prethodni članakCVC Capital Partners novi vlasnik Zagrebačke pivovare
Sljedeći članakVladimir Šelebaj-Sellier na čelu nove uprave Peveca