Podravka predstavila sustav navodnjavanja

Podravka će povrće navodnjavati na svojim parcelama. Sustav će koristiti i ostali korisnici i posjednici zemlje kao Podravkini ugovorni trajni kooperanti

Podravka je u srijedu predstavila prvu fazu projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Koprivničko-križevačke županije, točnije na 5 hektara s preklopom na 10 hektara, na lokaciji u Sigecu u općini Peteranec.

“Prezentirani način natapanja prskanjem podesan je, uz preduvjet temperature vode i za noćno prskanje, za korjenasto povrće te mahunarke, što će se uglavnom uz poštivanje plodoreda i uzgajati na ovim površinama za potrebe Podravke”, objavljeno je iz kompanije. Dodali su kako će Podravka povrće navodnjavati na svojim parcelama na ovom lokalitetu, ali i ostali korisnici i posjednici zemlje kao Podravkini ugovorni trajni kooperanti.

U idućoj fazi uključiti će se i Koprivničko-križevačka županija s izradom projekata i apliciranjem prema sredstvima EU i državnog proračuna. Cilj projekta je motivirati i ostale kooperante Podravke, korisnike zemljišta, kako bi na ovoj lokaciji bilo navodnjavano preko 200 hektara površine.

Također, u fazama koje slijede uključuju se i ostali korisnici površina na ovoj lokaciji koji su ujedno Podravkini ugovorni kooperanti, a o projektu su ovom prilikom govorili Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

“Uvođenjem sustava navodnjavanja povećavamo iskoristivost vlastitih poljoprivrednih površina te osiguravamo više svježe sirovine s domaćih polja, za naše gotove proizvode koji se prodaju u više od šezdeset zemalja svijeta, što je naš strateški cilj. Zahvaljujući navodnjavanju, osim što se na istoj površini mogu proizvesti dvije kulture godišnje, sigurna je i kontrolirana proizvodnja povrća, a prinosi su konstantni. Ovo je model po kojem projekt navodnjavanja trebamo zajednički razvijati dalje. Uvjereni smo da upravo takav model zajedništva Županije, Podravke i samih proizvođača povrća može biti trajna orijentacija za omogućavanje većih površina pod navodnjavanjem te povećanje proizvodnje za potrebe Podravke. Sustavi navodnjavanja preduvjet su razvoja i jačanja konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje”, kazao je Pucar.

“Svjesni smo važnosti ulaganja u sustave navodnjavanja, ne samo na razini naše Županije, nego i na nacionaloj razini s obzirom na nedostatnost u proizvodnji kako konzumnog, tako i povrća za preradu. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno se navodnjava manje od 0,5 posto poljoprivrednih površina, iako ih je više od polovice pogodno za natapanje. Stoga nam je drago da je Podravka pokrenula ovaj značajan projekt, a Županija će se rado uključiti i pomoći kako bi zajednički doprinijeli većim prinosima i kvaliteti proizvoda na našim poljoprivrednim površinama”, istaknuo je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Trenutno nedovoljan broj poljoprivrednih proizvođača, posebice povrća, natapanju pristupa individualno koristeći podzemne vode iz vlastitih bušotina što je skupo i ekološki manje prihvatljivo rješenje te daje slabe prinose.

Prethodni članakSpar Hrvatska otvorio prvi supermarket u Križevcima
Sljedeći članakPrva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus