Polugodišnja dobit Kraš Grupe pala 18 posto

kras-cokolada-ftdKraš Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 15,6 milijuna kuna, što je za 3,4 milijuna kuna ili 18 posto manje od neto dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine, vidljivo je iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit pripisana imateljima Matice ostvarena je u iznosu od 14,8 milijuna kuna što je za 3,2 milijuna kuna manje od dobiti ostvarene u istom razdoblju 2009. godine. Zarada po dionici za prvo polugodište 2010. godine iznosi 11,28 kuna. Kraš Grupa je tijekom prvog polugodišta ostvarila konsolidirane ukupne prihode u visini 475,9 milijuna kuna, što je za 3,4 posto manje od ukupnih prihoda ostvarenih u prvih šest mjeseci prošle godine.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u iznosu od 268,2 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu, uz nepovoljno kretanje tečaja, ostvareni u iznosu od 187,3 milijuna kuna i sudjeluju u prihodima od prodaje sa 41 posto. Kraš je povećao izvoz na tržišta Saudijske Arabije, Velike Britanije i Kanade, dok je u regiji značajno povećan izvoz u Crnu Goru.

Ukupni konsolidirani rashodi u prvom polugodištu ostvareni su u iznosu od 454,4 milijuna kuna, što je za 2,8 posto manje od konsolidiranih rashoda u prvom polugodištu 2009. Ukupni poslovni rashodi smanjeni su za 13 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine unatoč visokom povećanju cijena glavnih sirovina: kakaovca i prerađevina na bazi kakaovca, šećera, mlijeka i drugih sirovina, te energenata jer su postignute uštede na ostalim troškovima.

U međuizvještaju poslovodstva se navodi da su poslovni planovi i ciljevi u ovoj godini usmjereni na održavanje likvidnosti i financijske stabilnosti, uz kontinuirano restrukturiranje i širenje izvoznih tržišta.

Prethodni članakDobit Zvečeva u prvih šest mjeseci pala 74 posto
Sljedeći članakPolugodišnja dobit Leda 58,32 milijuna kuna