Posjetili smo… Henkel Düsseldorf – Svestrani industrijski gigant

Proizvodi robe široke potrošnje kao što su deterdžent za rublje Persil ili linija za njegu kose Schwarzkopf čine tek polovinu portfelja Henkela. Druga polovina ukupnih prihoda tvrtke, koji su u prošloj godini dosegli 22,4 milijarde eura, dolazi od poslovanja s adhezivnim tehnologijama.

Inspiracija, inovacija, održivost, razmjena mišljenja, tek je dio poruka koje neminovno ostaju nakon posjeta sjedištu globalne kompanije Henkel u njemačkom Düsseldorfu. Mnogima od nas vjerojatno su pri spominjanju tog industrijskog giganta prvo u mislima poznati brend deterdženta za pranje rublja Persil ili pak deterdženta za suđe Pril (na nekim tržištima Pur) te linije za njegu kose Schwarzkopf ili pak boja za kosu Syoss. Međutim, svi ovi nabrojani, kao i mnogi drugi proizvodi iz domene robe široke potrošnje, tek su polovina Henkelova portfelja. Drugu polovinu čini poslovanje s ljepilima i adhezivima koje godišnje tvrtki također donosi prihod od otprilike 11 milijardi eura. Kako bi novinare, a onda i javnost upoznala s tim dijelom svog biznisa, jednodnevni obilazak lokacije u Düsseldorfu bio je koncentriran upravo na Henkel Adhesive Technologies kao i novi Inspiration Center tvrtke u kojem se susreću znanost i tehnologija kako bi stvorili rješenja primjenjiva u mnogim industrijama.

STOLJEĆE USPJEHA
Kao prvo, teško je ne ostati zapanjen površinom koju zauzimaju Henkelovi pogoni u glavnom gradu gusto naseljene njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i koji su radno mjesto čak 6.000 zaposlenika iz više od 70 zemalja svijeta. Skladišta, elektrana, proizvodni pogoni, upravne zgrade, Inspiration Center, prostori namijenjeni upoznavanju najmlađih s osnovama kemije i njih još gotovo 300 prostiru se na 1,4 km² na koja bi se lagodno smjestila čak tri Vatikana. Sklop čini i čak 15 km različitih cjevovoda, te po 20-ak km cesta i željezničkih tračnica, a na njemu se Henkelova proizvodnja odvija od 1900. godine, od kada je osnivač kompanije, Fritz Henkel, ispravno procijenio da su prometna infrastruktura na rubu grada, u tadašnjem naselju Holthausen, te obližnja Rajna najpogodniji za ostvarivanje planova koje je on imao sa svojom kompanijom.

U Henkelovim pogonima u glavnom gradu njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija radi 6.000 zaposlenika iz više od 70 zemalja

Kroz inovacije i tehnologiju, globalnu prisutnost i bliska partnerstva s industrijskim kupcima, Henkelova divizija Adhesive Technologies, koja diljem svijeta zapošljava više od 25.000 djelatnika na 124 lokacije, razvija visokoučinkovita rješenja koja su bitan dio bezbrojnih industrijskih i proizvoda široke potrošnje. U praksi to znači da se primjenjuju u više od 800 različitih segmenata, a poslovnu strukturu čine tri divizije: Mobility & Electronics, Packaging & Consumer Goods te Craftsmen, Construction & Professional. Ciljana tržišta prvog segmenta su primjerice automobilska industrija i proizvođači elektronike, a Henkelova rješenja adresiraju globalne trendove kao što su elektrifikacija, povezanost, autonomna vožnja i industrijska defosilizacija. U automobilskoj industriji rješenja stručnjaka njemačkog proizvođača posvećena su pitanjima pregrijavanja baterije u električnim automobilima, ali namijenjena su i tehnološki naprednim senzorima i zaslonima te primjenjiva i u pametnim telefonima i podatkovnim centrima.

Segment Packaging & Consumer Goods posvećen je različitim aspektima pakiranja brojnih brendova, što uključuje hranu i svu ostalu pakiranu robu. Kompanija brižljivo čuva i njeguje povjerenje stečeno kod kupaca jer prevladava stav kako je takav dugotrajan odnos ključ uspjeha, posebice kad se radi o pakiranju hrane. Rješenja koja nudi omogućavaju sigurnost hrane, dugotrajnih shelf life te osiguravaju da ona ostane jednake kvalitete cijelim putem od proizvodnog pogona do potrošača. I ovdje se dužna pažnja osim najvišoj razini sigurnosti hrane, posvećuje održivosti i principima kružnog gospodarstva.

CENTAR INSPIRACIJE
Jedna od najsvježijih perjanica Henkela u Düsseldorfu je Inspiration Center, investicija vrijedna 130 milijuna eura čija je gradnja dovršena 2021. godine, a prostire se na 47.000 m2. U Centru radi više od 650 djelatnika, mahom znanstvenika, koji u 30 laboratorija usko surađujući s klijentima svakodnevno pronalaze dodatna nova rješenja u području ljepila, adheziva, brtvila i ostalih funkcionalnih premaza.

U 2021. Henkel je dovršio Inspiration Center u koji je uloženo 130 milijuna eura

Tijekom razgledavanja ovog impresivnog zdanja novinari sa svih strana svijeta imali su prilike dobiti i uvid u dio poslovanja i istraživanja na području printane elektronike. Henkelov Loctite portfelj funkcionalnih tinti uključuje srebrne tinte, karbonske tinte, dielektrične i druge neprovodljive tinte kao i tinte od srebrnog klorida. Ovi materijali omogućuju Henkelovim partnerima da razviju primjene tiskane elektronike skrojene za specifične potrebe industrijskih kupaca u zdravstvu, automobilskoj industriji i potrošačkoj elektronici. Rješenja su primjenjiva primjerice kod “pametnih” proizvoda za osobnu higijenu kao što su pelene za djecu ili odrasle pri čemu Henkel osigurava karbonsku tintu kao ključni element za izradu senzora za vlagu integriranih u jednokratne pelene.

Sve pobrojano tek je djelić raspona djelatnosti koje se svakodnevno odvijaju u ovom znanstveno-industrijskom pogonu. Impresivne su i brojke koje govore kako u područje tvornice svakodnevno uđe 500 kamiona iz 20 europskih zemalja te kako kuhari u kantinama za djelatnike svakodnevno pripreme i do 5.000 raznovrsnih obroka.

Prethodni članakŽujina ljetna kampanja okupila popularne reprezentativce
Sljedeći članakNjemačku poljoprivredu muče cijene energije i gnojiva