Posjetitelji na Adventu žele više domaćih tradicionalnih proizvoda

Kao prijedloge za poboljšanje za predstojeće godine Adventa u Zagrebu, posjetitelji navode kako žele više domaćih proizvoda, više starogradske glazbe, manje fritula - više domaćih kolača i da se Adventom ujedno promovira hrvatska glazba i predstavi bogata tradicija

Završio je još jedan Advent u Zagrebu. Tijekom godina postao je jedan od važnijih događaja koji privlači ne samo stanovnike Republike Hrvatske već i turiste iz raznih drugih zemalja. Svake godine ga posjećuje oko 100.000 turista te se taj broj iz godine u godinu povećava.

Prepoznatljive adventske kućice jedan su od zaštitnih znakova Adventa, koje svojim božićnim šarmom privlače mnogobrojne posjetitelje čiji je cilj isprobati razne vrste hrane i pića te uživati u druženju s bližnjima.

Zagrebačka agencija za istraživanje tržišta MSA Adria, koja posluje u sklopu Newton Media grupe, provela je terensku anketu s ciljem uvida u zadovoljstvo domaćih i stranih posjetitelja s uslugom i ponudom Adventa u Zagrebu.

Anketa je provedena od 3. do 4. siječnja, na stranim i domaćim ispitanicima reprezentativnih općoj populaciji prema spolu i dobi. Paralelno s anketom provedena je analiza društvenih mreža preko Metricoma, alata koji omogućuje praćenje komunikacije na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Istraživanje je pokazalo da 77,6% ispitanika smatra da je Advent u Zagrebu (prijašnjih godina) zasluženo proglašen najboljim Adventom u Europi. Ukupno 80,9% ispitanika smatra da se nudi raznovrsna ponuda, no ostatak ukupnog postotka raspoređen je na ispitanike koji smatraju da skoro svaka adventska kućica nudi skoro istu ponudu kao što su na primjer uvijek fritule, kuhano vino i kobasice.

Ovaj rezultat ispitanici su potkrijepili komentarima poput toga da na Adventu nedostaje autohtonih odnosno domaćih proizvoda te da nema previše raznovrsnosti u ponudi.

Želju da se Advent iz centra grada proširi i na ostale kvartove u gradu iskazalo je 69,7% ispitanika. Ispitanici su komentirali kako je centar grada uvijek pun te je promet vrlo spor (pogotovo vikendima), no kada se udalje od centra, skoro sve je prazno te se u nekim dijelovima grada zapravo i ne osjeti božićni duh kao što je to u užem centru.

Također, kao jedan od problema ističu se cijene na adventskim kućicama koje su prema izjavama ispitanika preskupe, a posebno Ledeni park na Trgu kralja Tomislava.

Kako je zagrebačka policija odradila sjajan posao potvrdilo je 86,2% ispitanika koji su izjavili da su se osjećali sigurno tijekom boravka na Adventu u Zagrebu. Nitko od ispitanika nije spomenuo da je doživio neko negativno iskustvo tijekom posjeta Adventu.

Korisnici diljem Hrvatske dijelili su svoje trenutke i spominjali #AdventZagreb u čak 15.000 objava koje su ukupno izazvale 20 milijuna impresija.

Zanimljivo je da su u velikom broju komentara posjetitelji izrazili želju za autohtonim sadržajem programa i ponudom hrvatskih tradicionalnih proizvoda.

Prema komentarima posjetitelja nedostatak javnih WC-a na Adventu navodi se kao jedan od većih problema. Kao prijedloge za poboljšanje za predstojeće godine Adventa u Zagrebu navodili su kako žele više domaćih proizvoda, više starogradske glazbe, manje fritula – više domaćih kolača i da se Adventom ujedno promovira hrvatska glazba i predstavi bogata tradicija.

Prethodni članakCijene hrane u 2018. pale 3,5 posto
Sljedeći članakOperativna dobit Agrokora do kraja studenog 2018. 1,72 mlrd kn