Poskupljenje žitarica u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka

Poskupljenje žitarica kretalo se prošle godine u rasponu od nekih 33 posto u Austriji, Nizozemskoj i Latviji, do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj. Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s poskupljenjem žitarica od 52 posto

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU snažno su porasle u 2022. zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije, a Hrvatska je nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica, pokazali su podaci Eurostata. Poljoprivredni proizvodi u EU poskupjeli su prošle godine za 24 posto, izračunao je Eurostat. U 2021. cijene su im porasle 9,3 posto, a u 2020. gotovo su stagnirale.

Hrvatska je blago ispod europskog prosjeka s rastom cijena poljoprivrednih proizvoda u 2022. za 19,4 posto. U 2021. uvećane su za 12,6 posto, a u 2020. bile su gotovo nepromijenjene.

Poskupljenja su potaknuli poremećaji na globalnim poljoprivrednim tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina značajne su izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i gnojiva, objašnjavaju europski statističari.

Snažno su na cijene utjecali i suša, budući da je, kako se očekuje, smanjila prinos žitarica, i inflatorni pritisci, potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Skuplje žitarice, jaja, mlijeko
Najviše su prošle godine u EU poskupjele žitarice i jaja, za nekih 45 posto, i mlijeko, za 31 posto. Europljani su prošle godine kupovali tek nešto jeftinije voće, u prosjeku za tri posto, navodi Eurostat.

Poskupljenje žitarica kretalo se prošle godine u rasponu od nekih 33 posto u Austriji, Nizozemskoj i Latviji, do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj. Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s poskupljenjem žitarica od 52 posto. U 2021. bile su poskupjele 39 posto, a u 2020. cijena im je gotovo stagnirala.

Jaja su pak najviše poskupjela u Francuskoj i Belgiji, za 76 odnosno 74 posto. Najblaži rast cijena zabilježili su Cipar i Grčka, za sedam posto.

Hrvatska je prošle godine pratila europski prosjek s poskupljenjem jaja za 43 posto, U 2021. cijena im je porasla 1,7 posto.

Suša je u 2022. smanjila dostupnost svježe trave za hranu za krave muzare, pa su cijene mlijeka porasle, u rasponu od nekih 50 posto u Latviji, Mađarskoj, Litvi i Belgiji, do tri posto na Cipru i devet posto na Malti.

U Hrvatskoj mlijeko je prošle godine poskupjelo za 20 posto. U 2021. cijene su mu stagnirale, pokazuju Eurostatovi podaci. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHorváth: U sljedeće dvije godine, svako 10. radno mjesto ostat će nepopunjeno
Sljedeći članakIvica Kruhek – Marker