Poskupljuju uvozni edamer i gauda

S jučerašnjim danom stupila je na snagu odluka o dodatnom oporezivanju uvezenih polutvrdih sireva poput ementalera edama i gaude što je jedno od obećanja seljacima.

Dodatne carine, prema tekstu Odluke, ne primjenjuju se na uvoz robe podrijetlom iz zemlje u razvoju koja je i članica Svjetske trgovinske organizacije, i to sve dok udio uvoza određene robe iz te zemlje ne prelazi tri posto ukupnog uvoza te robe, kao i pod uvjetom da ukupan uvoz iz zemalja u razvoju koje su članice WTO-a s pojedinačnim udjelom u hrvatskom uvozu nižim od tri posto ne čini više od devet posto ukupnog uvoza te robe na carinsko područje Hrvatske.

Radi se o odluci koju je Vlada donijela 19. lipnja ove godine, a objavljena je u Narodnim novinama broj 72 od 23. lipnja te vrijedi sljedećih dvjesto dana. Odluci mogu izbjeći jedino oni proizvođači koji su već uputili svoju robu prema Hrvatskoj. Prvi je to veći rezultat nedavnih pritisaka seljaka koju su između svojih zahtjeva naveli i sprečavanje uvoza mlijeka i sireva.

Uvođenje ove privremene zaštitne mjere ujedno je dio dogovora postignutog 11. lipnja ove godine između predstavnika Vlade, potpredsjednika Jadranke Kosor i Damira Polančeca s poljoprivrednicima koji su tada prosvjedovali u Zagrebu. Obrazloženje ove uredbe upravo je zaštita stabilnosti domaćeg tržišta.

Zaštitna pristojba, u obliku dodatne carine, za sireve vrste ementaler i edam iznosi 0,55 eura po kilogramu, a za sir vrste gauda te za dvije vrste nadomjestaka za sir iznosi 1,05 eura po kilogramu. (jutarnji.hr)

Prethodni članakPotrošnja nedjeljom pala sa 100 na 32,23 kuna
Sljedeći članakFranck jubilarna obitelj vas nagrađuje