Potrošači podijeljeni po pitanju ekoloških proizvoda

ekozona-ftd-ekoloski-proizvodiPolovica građana je sklona kupovati ekološke proizvode dok je velik broj skeptičan spram njihovih certifikata i deklaracije, pokazuje istraživanje portala Ja TRGOVAC i agencije Hendal

Približno polovica građana barem ponekad kupuje proizvode koji su deklarirani kao ekološki. Takvi proizvodi najčešće se kupuju u super ili hipermarketima, specijaliziranim trgovinama i tržnicama. Zanimljivo je istaknuti da više od 80% kupaca izjavljuje kako im je važno da su ekološki proizvodi koje kupuju hrvatskog podrijetla.

Tek polovica građana smatra da su proizvodi označeni kao ekološki zdraviji od standardnih, 34% smatra da to nije istina, a 17% je neodlučeno. Također, velik dio građana ne vjeruje u vjerodostojnost ekoloških certifikata; njih 41%, dok je onih koji certifikate smatraju vjerodostojnima 37%.

Udio građana koji odobravaju višu cijenu proizvoda iz ekološke proizvodnje podjednak je udjelu onih koji takvu cijenu smatraju neopravdanom. Iako se veći dio građana potrudio u zadnje vrijeme hraniti zdravije (43%), nešto je veći broj onih koji u posljednje vrijeme nisu mijenjali način prehrane.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka 2010. na reprezentativnom uzorku od 400 građana.

3214576

Prethodni članakZa Uskrs ćemo pojesti 75 milijuna jaja i milijun kg šunke
Sljedeći članakAquarius grupa želi preuzeti Paraćinku