Potrošačke cijene u SAD-u u studenom nepromijenjene

Potrošačke cijene stagnirale su u Sjedinjenim Državama u studenome, pri čemu Amerikanci manje plaćali za automobile i benzin, dok je godišnja inflacija kliznula drugi mjesec zaredom, ostavljajući središnjoj banci više prostora za poticanje oslabjela gospodarstva.

amerika-potrosacke-cijene-large1Ministarstvo rada u petak je priopćilo da je indeks potrošačkih cijena ostao nepromijenjen u prošlom mjesecu. Ekonomisti su očekivali njegov rast za 0,1 posto. U listopadu indeks je porastao za 0,1 posto.

Cijene hrane porasle su u studenom 0,1 posto u odnosu na listopadu dok su cijene benzina pale za 2,4 posto. Ako se izuzme hrana i energija, temeljne su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini cijene su u prošlom mjesecu porasle 3,4 posto. U listopadu bile su više 3,5 posto dok su u rujnu zabilježile najvišu stopu rasta u tri godine od 3,9 posto.

Ako se izuzmu hrana i energija, temeljne su cijene porasle u studenome 2,2 posto na godišnjoj razini, u usporedbi s 2,1-postotnom stopom rasta zabilježenom u listopadu.

Ekonomisti i ulagači očekuju posustajanje inflacije u narednim mjesecima, što bi moglo uvjeriti Fed da poduzme dodatne mjere kako bi potaknuo gospodarski rast i time pomogao spustiti visoku stopu nezaposlenosti s visokih 8,6 posto. (H)

Prethodni članakViro povećao udio u Sladorani
Sljedeći članak2nd FMCG & Retail Arena: U hrani je spas