Pravilna prehrana – Dobar odnos s hranom

Izbor hrane nesumnjivo ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti, no isto tako, hrana ima i svoj sociokulturalni značaj. Da bi određeni prehrambeni obrazac za pojedinca bio “zdrav”, osim potpore fizičkom zdravlju, mora zadovoljavati i psihološke te sociokulturalne potrebe pojedinca za hranom.

Kad bismo za svaki puta kad smo čuli koliko je važno zdravo se hraniti dobili euro, sigurno bi svatko od nas na računu već imao zavidnu sumu. Jer zdrava i uravnotežena prehrana zaista jest ključ zdravog i ugodnijeg života. No, teorija je jedno, a provođenje u praksi sasvim nešto drugo, pa je svakako logično zapitati se kako točno provesti načela zdrave prehrane, što ona zapravo podrazumijevaju te kako sve primijeniti u svakodnevnom životu. Postoje srećom pravila kojih se i nije tako teško držati, a neka od najvažnijih sažele su nutricionistice Marija Selak, Dora Bučan Nenadić i Mirna Pleština iz savjetovališta Nutrient.

Izbor hrane definitivno i nesumnjivo ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti

“Tematika pravilne prehrane, nažalost, popularno je područje za plasiranje senzacionalističkih i često krivih informacija. Pa ćete tako negdje pročitati da je doručak obrok kojeg ne smijete preskakati, a negdje ćete naići na promicanje posta kao pravilnog načina prehrane. U jednom članku ćete pročitati da je potrebno jesti svakih nekoliko sati i imati barem pet obroka u danu, u drugom ćete naići na sada popularnu tematiku skokova glukoze i inzulina te zabranu grickanja između glavnih obroka”, pojašnjavaju nutricionistice te savjetuju kako najlakše izbjeći nedoumice. “Vodite se mišlju da pravilna prehrana treba biti umjerena i raznolika pa zato njegujte šarenilo na svojim tanjurima. Također treba biti uravnotežena s obzirom na količinu tjelesne aktivnosti u danu, sa što manjom količinom ultraprocesirane hrane, a što većom količinom cjelovitih namirnica te nipošto ne smije biti restriktivna na unosu cijelih skupina namirnica što podrazumijeva, primjerice, izbacivanje svih namirnica koje sadrže ugljikohidrate”, navode nutricionistice dodajući kako se pri planiranju prehrane ili u slučaju kada nismo sigurni hranimo li se pravilno, uvijek možemo obratiti stručnjacima za to područje odnosno nutricionistima.

INDIVIDUALNE POTREBE
I njihovi se ostali kolege po struci slažu kako je ključ zdrave i pravilne prehrane u dobrom balansiranju kvalitetnih i nutritivno bogatih namirnica te njeno prilagođavanje individualnim potrebama i zdravstvenom stanju svakog pojedinca. Pri tome se najbolje pridržavati tri temeljna postulata, a to su raznolikost u izboru namirnica, umjerenost u njihovoj konzumaciji i ravnoteža jer ni jedna namirnica ne mora biti zabranjena ako dobro balansiramo obroke u danu. Sigurno je tako da i kruh, kao jedna od namirnica koju se najčešće ističe kao glavnog krivca za debljanje, može biti dio kvalitetne i zdrave prehrane ako odaberemo onaj nutritivno bogat vlaknima, mineralnim tvarima i zdravim masnoćama iz sjemenki, maslinovog ulja i integralnog brašna, te koji istovremeno ne sadrži visoki udio soli, aditiva i zasićenih masnoća.

Proizvođači potiču svijest o važnosti pravilne prehrane i zdravog načina života te postavljaju nove, zdravije prehrambene trendove

Kod balansiranja obroka svatko od nas može slijediti nekoliko jednostavnih pravila dizajniranja tanjura My plate. Kao prvo, četvrtinu tanjura trebali bi činiti proteini neovisno o porijeklu pa tako treba predvidjeti ribu, meso, mahunarke kao što su grah, grašak, bob ili leća, te jaja ili sir. Druga četvrtina tanjura trebaju biti ugljikohidrati odnosno tjestenina, krumpir, batat, ječam, zob, riža ili integralni kruh te slične namirnice koje predstavljaju ovu skupinu nutrijenata. Preostala polovina tanjura odnosi se na povrće i to sezonsko, raznobojno, kuhano ili pečeno s manje masnoće.

EDUCIRATI POTROŠAČE
Osim neovisnih nutricionista, tematikom pravilne prehrane već se neko vrijeme bave i nutricionisti velikih kompanija. Jedna od njih je i Nestlé čija regionalna nutricionistica Koraljka Novina Brkić kaže kako im cilj nije samo ponuditi proizvode vrhunske kvalitete, već i educirati potrošače, od najranije dobi, o važnosti raznolike i kvalitetne prehrane. “Smatramo da je važno na prehranu gledati kao na sveukupan aspekt dnevnog, tjednog ili mjesečnog unosa hrane pojedine osobe, pri čemu ona mora biti raznolika, uravnotežena i umjerena. Svoje potrošače potičemo na konzumaciju tzv. odgovornih porcija, raznolikost u serviranju te kombiniranje različitih namirnica poput povrća, voća, mahunarki i žitarica koje često nedovoljno konzumiramo”, navodi Novina Brkić podsjećajući da kao proizvođač stalno rade na inovacijama i poboljšanjima proizvoda kako bi im povećali nutritivnu vrijednost. To znači da već desetljećima smanjuju sastojke koji su od javnog zdravstvenog interesa kao što su sol, šećer, zasićene masne kiseline i trans-masti.

Trgovci svoj asortiman kontinuirano prilagođavaju posebnim prehrambenim potrebama i navikama kupaca

Danas promjene u procesu proizvodnje hrane obuhvaćaju i neke druge aspekte kao što su smanjenje emisija stakleničkih plinova, zaštita okoliša, održavanje kvalitete i sigurnosti hrane te unaprjeđenje društvene i ekonomske održivosti. “Ovakav sveobuhvatan pristup usmjerava naše napore prema stvaranju hrane koja nije samo ukusna i hranjiva, već i odgovorna prema planetu i zajednici, a jedan od najprepoznatljivijih brendova koji to sve obuhvaćaju je naš Garden gourmet”, ističe Novina Brkić zaključujući kako svijest o važnosti osviještene prehrane podižu prvenstveno edukativnim inicijativama i ekološkim projektima, kao što su Vrtim Zdravi Film, koji je dio globalne inicijative Nestlé for Healthier Kids, te #BirajZeleno kojemu je cilj doprinijeti smanjenju otpada od hrane.

POBOLJŠANJE ZDRAVLJA
Uz njih, edukacijom populacije o zdravoj prehrani niz godina brinu se i profesionalci iz drugih područja, a jedna od dugovječnijih na sceni je Jadranka Boban Pejić, suosnivačica i direktorica tvrtke Biovega i suvlasnica bio&bio trgovina, koja često ponavlja kako kvalitetna, ekološka i cjelovita prehrana u mnogočemu može poboljšati zdravlje. “Bez hrane ne možemo živjeti, a bez kvalitetne prehrane ne osjećamo punu vitalnost i ne iskorištavamo svoj potencijal. Izuzetno je važno kako su namirnice koje jedemo uzgojene.

Proizvodi koji imaju certifikat organskog odnosno ekološkog uzgoja ne sadrže štetne kemikalije, aditive, umjetne boje i slično, ali u isto vrijeme sadrže više hranjivih sastojaka od konvencionalno uzgojenih namirnica. Njihovom konzumacijom imat ćete redovitu probavu, dobar san, dobro raspoloženje, dobru kvalitetu kože i, što je možda i najvažnije, pregršt energije te ćete puno toga moći napraviti i postići. Važno je strpljivo, korak po korak, educirati se i birati organske, svježe i cjelovite proizvode, a to je možda i jedno od najvažnijih ulaganja koje ćete napraviti u životu”, naglašava Boban Pejić dodajući kako svojim svakodnevnim izborima u prehrani, piću, higijeni i njezi tijela, uma i duha ne odlučujemo samo o vlastitom stanju i zdravlju već i o stanju okoliša odnosno planeta na kojem živimo.

VAŽAN ASORTIMAN
Trendovi suvremenog načina života, a s njime i moderna prehrana na edukaciju potrošača ponukali su i mnoge trgovačke lance, a među njima je i Konzum iz kojeg poručuju kako se u svakodnevnom poslovanju trude pozitivno utjecati na prehrambene navike građana u Hrvatskoj te im u skladu sa svojom misijom osigurati najbolju vrijednost za novac kroz pomno izabran asortiman inovativnih i kvalitetnih zdravih proizvoda, uključujući one nastale na domaćim OPG imanjima. “Kako bismo našim kupcima pomogli da budu aktivniji i pravilnije se hrane, nastojimo im osigurati širok izbor prilikom kupnje u našim prodavaonicama.

Pravilna prehrana treba biti umjerena i raznolika pa zato njegujte šarenilo na svojim tanjurima

Ponudu proizvoda širimo u neprestanoj koordinaciji s dobavljačima i partnerima, a naši napori su u tom području osobito vidljivi kod razvoja proizvoda naših privatnih marki koji prati trendove na tržištu”, poručuju iz Konzuma podsjećajući kako u ponudi asortimana privatne marke imaju nekoliko linija osmišljenih za kupce koji njeguju zdrave životne stilove. Među njima je linija Active zone PROTEIN+ namijenjena ponajprije svima onima koji vode aktivan život, vode računa o pravilnoj i balansiranoj prehrani, puno se kreću ili bave sportom, neovisno o tome traže li dodatan izvor proteina nakon izazovnog treninga ili uobičajene užurbane svakodnevice. Uz nju nude i liniju FIBER+ koja uz to sadrži i visok udio vlakana, te linije VITAMIN+ i MINERAL+ kao razne dodatke prehrani. Za sve poklonike organske proizvodnje i uzgoja kreirali su liniju Bio Zone, a ona obuhvaća široki asortiman proizvoda poput brašna, riže, namaza, pahuljica, napitaka, zobi, slanutka, tofua, svježeg voća i povrća te drugih proizvoda proizvedenih u skladu sa strogim pravilima ekološke proizvodnje. Za potrošače koji žive užurbano nude liniju orašastih plodova, sušenog voća, raznovrsnih sjemenki i grahorica, ali i smrznutog te konzerviranog voća i povrća s visokim udjelom nutritivne vrijednosti pod markom Garden Good. Svjesni da je mnogo ljudi na posebnim režimima prehrane razvili su i liniju Free Zone s nizom proizvoda koji nose oznake poput Gluten Free, Lactose Free te Egg Free. Potrošače potiču i na konzumaciju ribe, a na osvještavanju svih generacija o važnosti zdrave prehrane svakodnevno rade i različitim marketinškim i komunikacijskim aktivnostima kao što su “Zdravoljupci” i “Povratak Zdravoljubaca”.

OSVIJEŠTENA PREHRANA
I u dm-u kao drogerijskom lancu osviještena prehrana igra izrazito važnu ulogu. “Kontinuirano kupcima skrećemo pozornost na prednosti osviještene prehrane, a tu se ističe dugogodišnja kampanja ‘…jer najbolje dolazi iz prirode’ u kojoj osviješteni izbor prilikom kupnje nagrađujemo višestrukim dm active beauty bodovima te kupcima nudimo inspiraciju za pripremu osviještenih obroka. U suradnji sa chefovima, nutricionistima i drugim stručnjacima tijekom godina smo za kupce pripremili niz recepata i savjeta od kojih je većina našla svoje mjesto u kuharicama. Na ovaj način kupcima ukazujemo na prednosti osviještene prehrane te im nudimo sve što im je potrebno kako bi ona postala dio njihovog svakodnevnog života”, navodi Dejan Murić, menadžer asortimana u dm-u.

Prema njegovim riječima, razvoj asortimana u ovom drogerijskom lancu podređen je prije svega potrebama kupaca, ali i nastojanjima da svojom ponudom prate njihove navike te da se proizvodi koje nude uklope u način života kupaca. Ujedno žele da kvaliteta i tip proizvoda koje nude odražavaju vrijednosti njihove tvrtke koje u fokus stavljaju dobrobit kupaca i zajednice pa upravo zato osviještena prehrana igra izrazito važnu ulogu, kako u asortimanu, tako i u ostalim aktivnostima. “U kategoriji osviještene prehrane istaknuo bih našu vlastitu robnu marku dmBio, čiji proizvodi potiču iz kontroliranog, organskog uzgoja, a koja je, ubrzo nakon predstavljanja, postala jedna od omiljenih marki osviještene prehrane u Hrvatskoj. Mogu reći da danas ponuda marke dmBio nudi izbor od oko 500 proizvoda i namirnica koji zadovoljava potrebe svih kupaca jer u asortimanu marke dmBio mogu pronaći sve – od namirnica kao što su brašno, mlijeko, šećer i ulje do gotovih jela, konzerviranog povrća, grickalica, slatkiša i biljnih napitaka”, ističe Murić uz zaključak kako asortiman dmBio kontinuirano prilagođavaju i posebnim prehrambenim potrebama i navikama kupaca tako da obuhvaća i brojne veganske i bezglutenske proizvode kao i proizvode bez laktoze.

POTICANJE SVIJESTI
Ulogu u osvještavanju potrošača na sebe su preuzeli i domaći proizvođači, a jedan od vodećih u tim nastojanjima svakako je i varaždinska Vindija. “Naša je odgovornost poticati svijest o važnosti pravilne prehrane i zdravog načina života te postavljati nove, zdravije prehrambene trendove. Odlučnost Grupe Vindija u podizanju kvalitete života svojih potrošača očituje se, između ostalog, i u inicijativi kojom smo prošle godine smanjili udio šećera u jogurtima za 15 posto te u sokovima za čak 37 posto. Smanjenje šećera u prehrani može značajno doprinijeti smanjenju rizika od brojnih bolesti današnjice, uključujući dijabetes i pretilost, pa je ovaj korak dokaz posvećenosti naših timova prema dobrobiti potrošača”, poručuju iz ove tvrtke.

Svijest o važnosti osviještene prehrane podižu i razvojem zdravih, funkcionalnih proizvoda s dodanom vrijednošću, a među njima izdvajaju Super Kefir, ‘z bregov Protein asortiman, Dar asortiman biljnih proizvoda, ali i Iso Sport kao prvo izotoničko piće u Hrvatskoj. “Jedini smo na tržištu ponudili 100 % Juice od hrvatskih jabuka te upravo izlazimo sa 100 % cijeđenom jabukom, oba soka bez dodatka šećera. Moramo istaknuti i Cekin Kids liniju proizvoda kao jedini certificirani antibiotik-free asortiman za djecu, bez E-brojeva, konzervansa, pojačivača okusa, umjetnih bojila i glutena, a odlikuje ga i smanjeni udio soli. Osim kroz razvoj proizvoda, zdravi način života promoviramo i kroz aktivnosti društvene odgovornosti kroz koje podržavamo sportske klubove i udruge u njihovom radu s mladima pa tako sedam klubova u svojim nazivima nosi ime Vindije”, podsjećaju iz varaždinske tvrtke uz zaključak kako će u ovom smjeru nastaviti raditi jer im je misija da potrošačima pruže kvalitetne proizvode koji podržavaju zdraviji način života uz istovremeno čuvanje okoliša za buduće generacije.

DEFINIRANA PRAVILA
Još jedna od tvrtki koja u svom poslovanju prati tržišne trendove i promjene prehrambenih navika potrošačka je i PIK Vrbovec. “Nakon projekta 0 % u kojem su proizvodi bez pojačivača arome, umjetnih bojila, glutena i soje te projekta redukcije soli nastavili smo s lansiranjem PIK Natur asortimana u kojem nam je cilj bio razviti liniju mesnih prerađevina bez dodanih nitrita i fosfata. Kada govorimo o osviještenoj prehrani, svakako želimo spomenuti i Planet of Plants liniju proizvoda, koju smo razvili u suradnji sa Zvijezdom”, navode iz PIK Vrbovca podsjećajući kako se radi o proizvodima koji, osim što su 100 % biljnog podrijetla uz 100 % okusa, ne sadržavaju jaja, gluten i soju, a bogati su proteinima.

Pritom iz ovog proizvođača dodaju kako je PIK Natur linija proizvoda nastala kao odgovor na promjene u prehrambenim trendovima potrošača i rezultat je posvećenosti tvrtke kvaliteti i pažljivom odabiru sastojaka. “Projekt je započeo 2019. godine s istraživanjem tržišta, a s praktičnim razvojnim dijelom započeli smo 2020. godine. Cijeli proces razvoja provodio se prema strogo definiranim pravilima i koracima s ciljem da osiguramo vrhunski okus, izgled i pakiranje naših proizvoda”, ističu iz tvrtke uz napomenu kako su ovi proizvodi, iako slobodni od određenih aditiva, i dalje autentični okusom. Za kraj poručuju da u planu imaju i nove projekte koji će dodatno podržati njihovu misiju podizanja svijesti o osviještenoj prehrani, a osim putem tradicionalnih marketinških kanala, intenzivno će i dalje raditi na edukaciji i putem drugih platformi.

Bez kvalitetne prehrane ne osjećamo punu vitalnost i ne iskorištavamo svoj potencijal

Praćenje trendova i briga o osviještenoj prehrani već odavno nije novitet na našem tržištu, među našim potrošačima, trgovcima i proizvođačima. S druge strane, nutricionistice podsjećaju kako je zdravu, odnosno pravilnu prehranu teško uklopiti u jednu jedinstvenu definiciju. Zaključuju ipak kako ona prije svega mora zadovoljavati potrebe organizma za energijom, makronutrijentima odnosno bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima te mikronutrijentima odnosno vitaminima i mineralima. Izbor hrane dakle definitivno i nesumnjivo ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti, no isto tako, hrana ima i svoj sociokulturalni značaj. Da bi određeni prehrambeni obrazac za pojedinca bio “zdrav”, osim potpore fizičkom zdravlju, mora zadovoljavati i psihološke te sociokulturalne potrebe pojedinca za hranom. Drugim riječima, hranu ne dijelimo na zdravu i nezdravu, već je kombiniramo tako da u 80 posto slučajeva kvalitetno nahranimo svoje tijelo, a onih 20 posto neka bude za naš užitak i očuvanje dobrog odnosa s hranom.

Prethodni članakPrava potrošača – Odnos trgovca i potrošača je dvosmjerna ulica
Sljedeći članakNovo izdanje obrazovnoga programa Coca-Colina podrška mladima