Predstavljeni projekti Metro Junior Top Chef i Michelin izazov zlatne plakete

Najboljim hrvatskim restoranima dodijeljena Michelinova priznanja za 2023. godinu

U utorak 27. lipnja u Laubi u Zagrebu Metro, partner Michelina za Hrvatsku, službeno je uručio prestižna Michelin priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u vodič za 2023. godinu. Novom selekcijom Michelina svih deset dosadašnjih restorana zadržalo je svoju zvjezdicu, a Hrvatska je dobila još jedan restoran s prestižnom oznakom zvjezdice – restoran Korak (Jastrebarsko).

Restoran Korak ujedno je novi nositelj Michelinove Zelene zvjezdice koju sada imaju tri restorana. Na listu Bib Gourmand, uvrštena su tri nova restorana: Bugenvila (Cavtat), Taj Mahal (Dubrovnik) i Beštija (Zagreb), a devet novih restorana dobilo je preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

“Raduje nas što Michelinova priznanja iz godine u godinu potvrđuju kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste. Kao dugogodišnjeg partnera Michelina i hrvatskih ugostitelja, naročito nas veseli činjenica što je čak 13 novih hrvatskih restorana uvršteno u vodič, od kojih i jedna nova zvjezdica. Čak su tri restorana nositelji i Zelene zvjezdice koje se dodjeljuju onima koji su napravili značajan iskorak na području održivosti. Korištenje lokalnih i sezonski namirnica svakako je korak u tom smjeru, a u čemu Metro pruža značajnu podršku povezujući restorane izravno s hrvatskim proizvođačima. Na kraju, čestitke svim hrvatskim restoranima i chefovima koji su, svojim umijećem i predanošću vrhunskom iskustvu svojih gostiju, potvrdili i zadržali svoje mjesto u vodiču”, izjavio je Imre Horváth, predsjednik Uprave tvrtke Metro Hrvatska.

Igor Kotaran

Na svečanosti je predstavljen projekt Metro Junior Top Chef čiji je cilj doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj te budućim kuharima omogućiti učenje novih trendova u gastronomiji i kulinarstvu. Temelj projekta je natjecanje učenika i učenica regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a pobjednik će za nagradu dobili edukaciju u prestižnim inozemnim kulinarskim školama. U projektu će sudjelovati Alejandro Serrano, najmlađi chef s Michelinovom zvjezdicom, Olivier Bellin, nagrađivani francuskog chef restorana L’Auberge des Glazicks s dvije Michelinove zvjezdice i Mika Alix, počasni član Francuske kulinarske akademije. Međunarodno priznati chefovi su, uz pomoć učenika Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti, pokazali što je potrebno da bi jelo zasjalo Michelinovim sjajem.

Predstavljen je i Michelin izazov zlatne plakete, kreativna inicijativa putem koje Michelin želi potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili povezanost s Michelinom. Stručni žiri birat će najkreativniju fotografiju s Michelin priznanjem i najbolju grupnu fotografiju chefova i njihovih suradnika.

Metro je dugogodišnji partner Michelinovog vodiča koji je međunarodna referenca za fine-dining. Ovom suradnjom Metro želi dodatno istaknuti svoju predanost sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva i pružiti mu profesionalnu podršku koju treba i zaslužuje. Lista svih restorana uvrštenih u Michelin vodič za 2023. može se pronaći na poveznici.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHelena Schmidt nova je voditeljica hrvatskog ureda Deloittea
Sljedeći članakPipi na policama austrijskog Spara