Prehrambena industrija traži koncesije na istoku

kras-dorina-proizvodna-traka-ftdKada Hrvatska uđe u EU, u BiH bi prosječno povećanje poreznog i carinskog opterećenja za duhanske prerađevine, mlijeko, pojedine konditorske i mesne proizvode moglo iznositi i do 51 posto, piše Banka u izdanju za ožujak

Ovih dana bi predstavnici prehrambene industrije Vladi trebali dostaviti svoje prijedloge polaznih pozicija u pregovorima o koncesijama u trgovini sa zemljama Cefte. Kada Hrvatska u srpnju 2013. postane dio unutarnjeg tržišta EU, članice Cefte u Hrvatsku će izvoziti bez carine, dok će se same braniti carinskim barijerama.

U BiH bi prosječno povećanje poreznog i carinskog opterećenja za duhanske prerađevine, mlijeko, pojedine konditorske i mesne proizvode moglo iznositi i do 51 posto, piše magazin Banka u novom izdanju za ožujak.

U Tvornici duhana Rovinj, regionalnom lideru u duhanskoj industriji, izračunali su da će zbog viših carina godišnje imati oko 10 milijuna eura dodatnih troškova: Carine na cigarete iz Hrvatske u Srbiju skočit će s 15 na 57%, u BiH s nula na 15%, Makedoniji s 27 na 42%, a na Kosovu s nule na 10%. Prehrambena industrija traži koncesije, prije svega u trgovini sa Srbijom i BiH.

Asimetriju u trgovinskim odnosima članica Unije i Cefte Hrvatska je dobro iskoristila – lani je izvoz na ta tržišta iznosio 12,5 milijardi kuna, dvostruko više od uvoza. U problemu će biti, međutim, oni sektori koji nisu dostigli razinu konkurentnosti nužnu za opstanak na EU tržištu (od srpnja 2013. i na unutarnjem).

U Ministarstvu poljoprivrede su ocijenili kako se regionalno usmjerena prehrambena industrija treba pripremiti na snažan udar kad je od sredine 2013. u regiji dočekaju carine pri izvozu i bescarinski uvoz. Domaća prehrambena industrija na tržište Cefte izveze proizvoda u vrijednosti većoj nego u svih 27 članica Unije.

Udar na prehrambenu industriju osjetit će, međutim, cjelokupno gospodarstvo: U Sektorskim analizama posvećenim prehrambenoj industriji (koje izdaje Banka u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb), analitičari EIZ-a ističu kako je ta industrija jedna od pet najvećih izvoznih grana unutar prerađivačke industrije – u ukupnom hrvatskom robnom izvozu u 11 mjeseci 2011. sudjelovala je sa 6,7%.

Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku, najavio je stoga da će Hrvatska zatražiti koncesije za prehrambenu industriju. (Bankamagazin)

Prethodni članakHGK dodijelila Zlatne kune
Sljedeći članakSwisslion-Takovo: Od aperitiva do deserta