Prehrambena industrija u Europi strahuje od nestašice ugljičnog dioksida

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića, a koristi ga i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta

Skupi plin prisilio je kemijske tvrtke da smanje proizvodnju, što znači i manje ugljičnog dioksida, a nestašica bi mogla utjecati na proizvodnju hrane i pića, upozoravaju kompanije.

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića, a koristi ga i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta i za omamljivanje peradi i svinja prije usmrćivanja.

Kemijske tvrtke smanjuju pak proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja plina, pa prehrambene tvrtke strahuju od nestašice CO2.

U Velikoj Britaniji predstavnici industrije hrane i pića pozvali su u petak vladu da pripremi krizni plan kako bi osigurala opskrbu ugljičnim dioksidom nakon što je britanska podružnica američkog CF Fertilizersa obustavila proizvodnju amonijaka u Billinghamu.

Talijanski proizvođači pića prognozirali su pak u srpnju da će biti prisiljeni smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom CO2 nakon smanjenih proizvodnih kapaciteta u kemijskoj industriji koja se žali na visoke cijene plina.

I poljska podružnica danske pivovare Carlsberg upozorila je da bi mogla smanjiti ili zaustaviti proizvodnju piva zbog nedostatnih isporuka ugljičnog diokisa.

Obustava isporuka predstavlja opasnost i za opskrbu hranom u Poljskoj, poručio je glavni tajnik Poljske federacije prehrambene industrije Andrzej Gantner. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakRibola obilježila 30 godina poslovanja
Sljedeći članakBiobaza i dm donirali 100.000 kuna Institutu Plavi svijet