Prehrana kupila Kerumove trgovine u Zagrebu

kerum-trgovina-zagreb-ftdPritisnut poslovnim problemima, Željko Kerum povukao se i iz Zagreba. Kako je Novom listu potvrdio Zvonko Tičarić, direktor Prehrana trgovine, ta je trgovačka tvrtka kupila svih 11 Kerumovih dućana u Zagrebu, na koji je počeo širiti svoje poslovanje prije četiri godine

Prehrana trgovina mali je trgovački lanac koji posluje pod okriljem Zagrebačkih pekarni Klara. Vlasnik Zagrebačkih pekarni Klara, kao i Prehrane, a po novom i Kerumovih trgovina u Zagrebu, je Josip Plodinec, kojeg su mediji prije nekoliko godina nazivali hrvatskim kraljem kruha. Proboj na šire tržište ta je obitelj započela sisačkom tvrtkom Mlin i pekare.

Informacija da je mali, u osnovi zagrebački maloprodajni lanac Prehrana, kupio trgovine Keruma iznenadila je i neke poznavatelje tržišta maloprodaje. Naime, iako je riječ o poduzeću koje relativno stabilno posluje u trgovini, kalkuliralo se da bi Prehranu mogao “progutati” neki od većih igrača na tržištu.

No Zagrebačke pekare Klara, u čijem sastavu posluje Prehrana trgovina, očito se žele jače pozicionirati na tržištu jer im je cilj osvojiti 20 posto tržišta u segmentu prodaje kruha i peciva.

“Prehrana trgovina preuzima 11 prodavaonica u Zagrebu i sve zaposlene u tim prodavaonicama od tvrtke Kerum iz Splita. S ovim prodavaonicama Prehrana trgovina imat će u Zagrebu ukupno 83 prodavaonice, a planiramo se i dalje širiti u gradu”, kratko je Novom listu o preuzimanju Kerumovih dućana odgovorio Zvonko Tičarić. O financijskom aspektu preuzimanja nije želio govoriti.

Više podataka jučer se nije moglo doznati ni od Željka Keruma, čiji je mobilni telefon bio isključen, a njegova sestra Nevenka Bečić za razgovor nije bila zainteresirana.

No cijeli posao preuzimanja Kerumove maloprodaje obavljen je ovih dana, o čemu svjedoči i informacija da su radnice Prehrana trgovine pozvane da se vrate s godišnjeg odmora kako bi se obavio popis robe i primopredaja trgovina.

Rasprodaja Kerumove imovine krenula je prije nekoliko mjeseci. Da mu posao ne ide dobro, odavno se priča. Sve je Kerumu krenulo nizbrdo kupnjom hotela Marjan u koji je uložio 113 milijuna eura.

Tom je poslu, tvrde upućeni, pristupio megalomanski i to mu se obilo o glavu. Kupca za Marjan još nije našao, a Danko Končar, koji je slovio kao mogući ulagač, odustao je od posla.

U vrijeme kada je otvoreno priznao da rasprodaje sve što ima dio maloprodajnog lanca Kerum već je bio u rukama trgovine Tommy u vlasništvu Tomislava Mamića. Taj Kerumov stari poslovni partner zadnjih nekoliko godina kupovao je dio po dio Kerumove maloprodaje u Dalmaciji.

Pitanje je hoće li u konačnici Kerum uspjeti zadržati i brend “trgovine Kerum”. Naime, svojedobno je tvrdio da Joker, trgovački centar u Splitu (koji je upisan u vlasništvo njegove bivše supruge), nije na prodaju, no i za njega traži vlasnika, a Kerumov supermarket u tom centru već sada nosi naziv Tommy. (Novi list)

Prethodni članakIzvještaj s terena: Bitka za svaki pedalj police
Sljedeći članakRBA analize: U 2012. povratak pada prometa u trgovini na malo