Prema prvoj procjeni ranih usjeva u 2023. manje pšenice i ječma

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture

Ekstremni vremenski uvjeti koji su obilježili proljeće 2023. godine, pri čemu se posebno ističu poplavljena područja uslijed prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlima, mogli bi, prema prvim procjenama, dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice za 13 posto, te ječma za 20 posto, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Prve službene procjene, ističe se u priopćenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10 posto više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućih više od 20 posto pada.

U slučaju uljane repice situacija je drugačija, budući da su se površine pod uljanom repicom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine. Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg očekuju neometanu opskrbu domaćeg tržišta i nastavak izvoza. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFederacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice
Sljedeći članakKonzervirana hrana – Iza povrća slijedi riba i riblje paštete