Prerađivači mlijeka traže dublje promjene u sektoru

mlijeko-proizvodnja-ftdVezano uz nedavne zahtjeve dijela proizvođača mlijeka za povećanjem zaštitne otkupne cijene mlijeka s aktualnih 2,40 kuna na tri kune po kilogramu, iz interesne grupacije prerađivača mlijeka, Croatiastočar, oglasili su se priopćenjem u kojem navode podatke koji su, kako kažu, „nužni za razumijevanje aktualne problematike domaćeg tržišta mlijeka“.

Tako ističu kako se otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj formiraju tržišno i to mjesečno, kao tromjesečni prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 25, te su tijekom 2010. godine rasle pa su tako u ovogodišnjem listopadu bile veće za 20 posto u odnosu na isti mjesec lani. Ujedno su otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće za 5% u odnosu na otkupne cijene mlijeka u zemljama EU.

Unatoč rastu te višoj otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj u odnosu na europske, koju domaći proizvođači mlijeka dobivaju za kilogram mlijeka, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pada. Trend pada proizvodnje mlijeka Hrvatska bilježi od 2009. godine, koji se  nastavlja i u tekućoj godini pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine otkupljeno 7,7 posto manje mlijeka u odnosu na, po proizvodnji mlijeka rekordnu, 2009. godinu.

U prvih devet mjeseci ove godine smanjen je i broj, uglavnom malih, proizvođača mlijeka za 15 posto u odnosu isto razdoblje lani. Iz Croatiastočara pojašnjavaju kako je više razloga koji su doveli do ovog pada. Naime, podsjećaju, u 2010. godini stopiran je operativni program koji je proizvođače stimulirao na ulaganja u proizvodnju mlijeka osiguravajući im povrat 50 posto iznosa kapitalnih ulaganja.

Istovremeno, dostupnost kreditnih linija za mljekarsku proizvodnju je smanjena a njihova je cijena narasla. Nepovoljni vremenski uvjeti i poplave osim što su nanijeli velike štete poljoprivrednicima onemogućili su optimalnu pripremu hrane za mliječno stado krava.

Uz ionako nisku proizvodnost mlijeka po kravi u Hrvatskoj, koja je za oko 35 posto manja u odnosu na proizvodnost u zemljama EU 25, ovakvo stanje, ukoliko se negativni trendovi ne zaustave, zasigurno vodi k urušavanju ukupnog mliječnog sektora, upozoravaju prerađivači.

Negativni trendovi u ovoj godini odnose se i na potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda koja je u devetomjesečnom razdoblju manja za 5% što je, zaključuju u Croatiastočaru, rezultat smanjene kupovne moći potrošača, o čemu svjedoči i podatak o ukupnom padu maloprodaje u Hrvatskoj. Smanjena kupovna moć potrošača uvjetovala je smanjene potrošačkih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda koje također imaju trend pada.

Nadalje, po prvi puta nakon niza godina, u prvih devet mjeseci 2010. godine mliječna industrija bilježi pad izvoza konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda. Smanjena potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj djelomično amortizira neravnotežu proizvodnje mlijeka i realnih potreba Hrvatske za svježim sirovim mlijekom.

Prerađivaču naglašavaju kako je zaštitna cijena mlijeka hvale vrijedna zaštitna mjera države, kojom se potpomaže proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj. No, uz nastavak primjene zaštitne cijene potrebno je uvesti poticajne mjere koje će učinkovito djelovati u smjeru povećanja proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

„Edukativne i preventivne mjere koje će rezultirati daljnjim rastom proizvodnje mlijeka EU standarda, osiguravanje povoljnih kreditnih linija, subvencioniranje nabavke junica, okrupnjavanje poljoprivrednih površina i legalizacija poljoprivrednih objekata uz minimum troškova i administriranja, osposobljavanje gospodarstava za korištenje predpristupnih i postpristupnih fondova, aktivnosti su na koje se svi sudionici domaće poljoprivrede trebaju fokusirati – resorno ministarstvo, regionalna  samouprava, županije, gradovi i općine, proizvođači i prerađivači mlijeka te svi koji oni koji imaju utjecaja na formiranje poljoprivredne politike u Hrvatskoj“, prijedlog je Croatiastočara.

Stoga zaključuju kako inzistiranje na rastu otkupne odnosno zaštitne cijene mlijeka, koja iz mjeseca u mjesec tržišno raste i veća je u odnosu na zemlje EU 25, nije zaštitna a još manje poticajna mjera koja će omogućiti potreban rast proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Mljekare će i nadalje nastojati pratiti trendove kretanja otkupnih cijena mlijeka u EU zemljama, a  spremne su i nadalje proizvođačima, zavisno od količine i isporučene kvalitete mlijeka, dodatnim premijama koje su višestruko veće nego u EU zemljama stimulirati povećanje proizvodnje mlijeka.

Prethodni članakHeraklea: U Hrvatskoj najviše osmijeha među zemljama regije
Sljedeći članakBerlakovich: Suradnja Hrvatske i Austrije bit će još intenzivnija