Prihodi Schwarz grupe porasli 8,5 %

Poboljšani procesi i upravljanje troškovima pomogli su Schwarz grupi da djelomično apsorbira više nabavne cijene jednako za asortiman kao i za sirovine, energiju i transport te kamatne stope

Schwarz grupa, matična tvrtka Lidla i Kauflanda, izvijestila je o “uspješnoj” financijskoj godini 2023. u kojoj je ostvarila rast prihoda od 8,5 % na 167,2 milijarde eura.

Tvrtka je taj rast pripisala višim cijenama uzrokovanim inflacijom, poboljšanim procesima i daljnjoj digitalizaciji.

Poboljšani procesi i upravljanje troškovima pomogli su Schwarz grupi da djelomično apsorbira više nabavne cijene jednako za asortiman kao i za sirovine, energiju i transport te kamatne stope.

Fokusiranjem na politiku cijena i dizajn asortimana, Lidl i Kaufland nastavili su s atraktivnom cjenovnom ponudom u inflacijskom okruženju.

“Ova stabilna fiskalna godina 2023. odražava prije svega našu operativnu izvrsnost u svim područjima poslovanja i impresivnu predanost naših zaposlenika”, rekao je Gerd Chrzanowski, generalni partner u Schwarz grupi.

“Učvrstili smo svoju poziciju u teškim gospodarskim vremenima i nastavili putem rasta. To smo postigli jer smo jedinstveni ekosustav koji pokriva cijeli lanac vrijednosti”, dodao je Chrzanowski.

Divizijska izvedba
Diskontni lanac Lidl ostvario je prihod od 125,5 milijardi eura što je 9,4 % više u usporedbi s fiskalnom 2022., dok je Kaufland zabilježio rast od 7,8 % na 34,2 milijarde eura.

Internetski kanal tvrtke ostvario je prihod u vrijednosti od 1,7 milijardi eura, što predstavlja pad od 9,4 % u odnosu na prethodnu financijsku godinu i na razini je prihoda iz 2021.

Ovaj pad u skladu je s tržišnim razvojem online trgovina u Njemačkoj nakon faze vrlo visokih prihoda potaknutih pandemijom, objavljeno je iz Schwarz Group.

Odjeli proizvodnje i informatike
Proizvodne tvrtke Schwarz grupe isporučile su tijekom financijske godine 2023. robe u vrijednosti od približno 4,2 milijarde eura, uglavnom Lidlu i Kauflandu, što je rezultiralo povećanjem prihoda od 26 % na godišnjoj razini.

Ovom rastu pridonijelo je proširenje asortimana Schwarz Produktiona na grupe kave, tjestenine i proizvoda od papira. Grupa je također pokrenula proizvodnju u tvornici pića u Derbyju u Ujedinjenom Kraljevstvu, označavajući time prvu lokaciju Schwarz Produktiona izvan matičnog tržišta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakLidl u BiH gradi logističko-distributivni centar vrijedan 100 milijuna eura
Sljedeći članakAnte Pranić novi je član Uprave Kraša