Priznata četvrta oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za meso peradi

Ta će oznaka biti potvrda potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede

Priznata je četvrta oznaka “Dokazana kvaliteta”, i to za meso peradi, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. Ta će oznaka biti potvrda potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, navodi se u priopćenju.

Četvrti zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta”, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka, koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo rešenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, objašnjava se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su uspostavili nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – “Dokazana kvaliteta” radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (meso peradi) sa specifikacijom “Dokazana kvaliteta” za meso peradi. Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem “Plana kontrole Dokazana kvaliteta” za meso peradi odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu s priznatom specifikacijom, izdaje mu potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja, istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju da je prvi sektor koji je prepoznao prednost tog sustava – sektor proizvodnje voća i od rujna prošle godine mogu se kupiti jabuke označene znakom “Dokazana kvaliteta”, a od nedavno i kruške.

Drugi zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta” podnijet je za konzumna jaja te se od veljače ove godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena tim znakom.

Treći sektor koji je prepoznao važnost toga nacionalnog sustava je sektor proizvodnje povrća, a na tržištu se već mogu kupiti rajčice, luk, raštika i krumpir koji su označeni znakom “Dokazana kvaliteta”, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZelena tranzicija – Energetski održive trgovine
Sljedeći članakEI Hrvoje Požar izrađuje studiju izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe